Talent; şi ceva în plus!

muzică, educarea copiilor, talentele, comunistă, în valoare, pianist, reproşuri, distracţia, discotecă, picioare, ciot, exagerez, frustrarea, fericit, rataţi, părinţi

Privindu-i pe cei care-au participat la Hibernalul de chitară, de când a început el!, oameni cu o iubire extraordinară pentru muzică şi  privindu-i pe prietenii mei care sunt oameni de artă, am adunat nişte gânduri şi idei, care ţin de educarea copiilor.

Mai precis de modul cum li se pot educa talentele.

 Nu sunt comunistă – este cunoscut că în epoca de aur se susţinea că omul trebuie să fie „multilateral dezvoltat”! – dar am o certitudine care vine din practica de zi cu zi.

Talentul este ceva ce trebuie pus în valoare, dar copilul nu trebuie să se rezume doar la talentul pe care îl are, ci trebuie să-şi însuşească şi alte cunoştinţe. Nu vreau să spun că un pianist ar trebui să fie constructor – ca să-şi distrugă mâinile şi să nu mai poată cânta. Dar un pianist poate să aibă şi alte noţiuni care să-l ajute să aibă cum să-şi câştige banii, dacă talentul lui nu este apreciat în societate la un moment dat. (Şi sunt destule exemple de cazuri în care oamenii nu reuşesc să fie respectaţi pentru valoarea lor! Ca să nu mai spun că sunt foarte mulţi artişti plastici care nu reuşesc să vândă nimic din ceea ce creează!)

Am văzut părinţi tineri care se ocupă de copiii lor, canalizându-i de la 5 ani spre un singur lucru, pentru ca apoi să primească reproşuri de la copii; cum că ei n-au ştiut ce sunt liniştea, distracţia, prietenia de grup etc..

Copiii noştri ar trebui să fie pregătiţi să facă şi altceva decât lucrul pentru care au talent, pasiune şi chiar geniu şi dintr-un alt motiv. Am să dau un exemplu şi apoi voi concluziona: un tip pe care-l admiram în discotecă pentru că era cel mai bun dansator (visul lui era să-şi facă o trupă de dansatori!) a avut un accident (de tren!) în urma căruia a rămas fără picioare şi doar cu un ciot de mână.

Poţi spune că exagerez, dar toţi cei care merg pe ideea „mie nu mi se poate întâmpla” au şocul de-a trăi ceea ce nu se vedeau în postura de-a trăi. Şi trebuie să fii pregătit pentru orice.

Nu e nicio ruşine ca, pe lângă cultivarea talentului, să faci şi altceva – de la a învăţa acel ceva până la a-ţi plăcea să faci acel ceva, căci aşa vei fi fericit! – pentru că vei trece mai uşor peste frustrarea că nu eşti admirat pentru ceva, fiind considerat deosebit pentru altceva.

Eu ştiu cine ar putea să depună mărturie în favoarea a ceea ce am spus: sunt câteva nume de artişti rataţi, care şi-ar dori să poată fi oameni simpli, oameni practici… Şi mai sunt câţiva; mai bine spus, ar mai fi fost câţiva… dar nu mai sunt…

Părinţii trebuie să se orienteze bine când dau educaţie copiilor lor!

Un gând despre &8222;Talent; şi ceva în plus!&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s