Tehnologia şi copiii noştri (1)

Desigur, este vorba despre computer, net şi „vremea noastră”… (mai puţin ultima!)

Am citit un articol plin de înţelepciune : http://florin86.wordpress.com/2011/01/15/cand-eram-eu-tanar/

De la el am pornit să caut nişte informaţii de ultimă oră pentru părinţi:

http://bvbiblioteca.wordpress.com/2011/01/14/copiii-inlocuiesc-lectura-cu-televizorul-internetul-si-consola-de-jocuri/

Tinerii abandonează lectura şi jocul în aer liber în favoarea petrecerii a circa şase ore pe zi în faţa ecranului de televizor, calculatorului, consolei de jocuri, dispozitivelor MP3 sau telefoanelor mobile, toate disponibile în camerele lor, devenite astfel adevărate centre multimedia.

Studiul realizat în Marea Britanie pe un eşantion de 1.800 de copii cu vârste de 5-16 ani, a stabilit că aceştia petrec în medie 2,7 ore pe zi uitându-se la emisiuni TV, 1,5 ore navigând pe internet şi 1,3 ore jucând diverse jocuri pe console video. În unele cazuri, aceste activităţi se derulează simultan, cum ar fi urmăritul emisiunilor TV în timpul utilizării consolelor video, potrivit Mediafax.

Tinerii alocă numai jumatate de oră lecturii şi, inainte de culcare, preferă să se mai joace un pic pe consola video , în loc să citească. În loc de fotbal, un sfert dintre băieţi preferă să se întâlnească într-un mediu favorabil jocurilor online, unde discută tactici şi probleme tehnice legate de jocurile electronice.

Părinţii justifică accesul la internet prin faptul, că acesta le poate fi util copiilor lor la realizarea temelor, însă studiul a stabilit că educaţia a devenit ceva “adiacent”, numai 9% dintre tineri căutând pe internet informaţii care să le folosească la şcoală. De altfel, 34% dintre tineri joacă jocuri online, 32% folosesc internetul pentru a comunica prin intermediul serviciilor de mesagerie, 31% accesează reţelele de socializare şi 28% urmăresc videoclipuri pe YouTube.

Mai mult de jumătate dintre copii au în prezent propriul computer sau laptop şi o treime spun că aceasta este tehnologia fără care nu ar putea trăi, potrivit aceluiaşi studiu.

Sursa : http://www.frontnews.ro/

http://educatia10.wordpress.com/2011/01/14/parintilor-nu-prea-le-pasa-ce-fac-copiii-lor-pe-internet/

Mă gândeam ce-ar fi dacă fiecare dintre cei cărora le pasă de copii ar vorbi în fiecare zi cu un om, de a cărei mânuţă este legată un copil. Să zică ceva de genul: „Ştiţi ce-am citit zilele trecute, că părinţilor nu le pasă ce fac copiii pe internet… Sunteţi dintre aceia?”

Sigur, un pumn în figură tot vom primi cândva, dar pe câţiva poate-i vom pune pe gânduri. Sau vorbit direct cu copiii… „La ce vă uitaţi, boţogaşilior, când dechideţi netul?” Şi? Dacă vor recunoaşte că nu copiază referate, ci … altceva, ce ajutor le putem da?

Rămâne în studiu, bine?

4 gânduri despre &8222;Tehnologia şi copiii noştri (1)&8221;

  1. Cea mai mare pondere asupra copiilor o au metodele educative şi nu supravegherea dură a accesului la Internet. Părinţii sunt responsabili pentru viitorul copiilor lor, astfel, că ei ar trebui să cunoască singuri (ca mai apoi să-i înveţe pe copii) cum pot fi utilizate corect resursele electronice şi cum pot fi conştientizate şi descoperite riscurile la care sunt expuşi copiii lor în mediul virtual.

  2. Pentru ca nu putem sa eliminam calculatorul din viata copiilor, a elevilor ar trebui sa ne punem problema cum sa ii invatam sa utilizeze, sa acceseze corecte si eficient acest surse de informatie, cum sa domine ei calculatorul si nu invers.

  3. Hmm..să propun următorul scenariu: Un părinte îi interzice copilului să vorbească cu străinii. Cinci zile la rând sună la uşă câte un străin, când copilul vrea să deschidă, părintele intervine şi îi interzice să vorbească cu străinii. Bun. A şasea zi părintele pleacă de acasă cu treaba şi la uşă din nou, un străin. Copilul deshide, neavând pe cineva acasă care să-i interzică asta. Morala: decât să-i interzici, mai bine îi explici, îţi aloci ceva timp pentru asta şi rezultatul se vede. Decât să-i interzici 5 zile la rând (20 sec/zi) mai bine îţi rezervi 2-3 minute să-i explici cum stă treaba. Ești mai câștigat așa, pentru că copilul pricepe repede. Trebuie doar să ai timp de el. Cu banii pe care încerci zilnic să-i câștigi muncind din greu, tot pentru el, nu vei putea cumpăra timpul pierdut.

  4. Eu am observat un alt fenomen care face calculatorul sa fie „indispensabil” pentru un copil: scoala, ba chiar gradinita. Am auzit de la parinti ca li se cer copiilor referate, ba chiar sub denumirile pompoase de portofoliu, fiind trimisi la surse de pe internet si nu la biblioteca. Neaparat printate, nu scrise de mana, imagini de pe internet… Nu ar fi frumos ca scolarii sa fie trimisi la biblioteca sa studieze la sala de lectura despre un anumit obiect, animal , fenomen si sa fie insotit studiul de un desen propriu? Incet incet atat copiii cat mai ales parintii au ajuns la concluzia ca fara calculator „nu se poate”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s