Leapşa cărţilor de la Mâzgălica (super nume!)

Cântecul, versurile, poliţia animalelor – întru început

O propunere de colaborare la final

Cuprinsul… leapşa pe care o preia Agatha, că are boală cu cărţile şi cultura, şi o poate prelua oricine vrea să răspundă întrebărilor – trimiteţi-mi link, să postez aici, după ce răspundeţi.

 

 

Nu ştiu dacă tu ai cântat în copilărie cântecul pe care-l voi reda – nu m-am înregistrat, scriu doar versurile – dar trebuie să recunosc: pe vremea aceea nu erau atât de mulţi câini şi nici atât de mulţi apărători ai drepturilor lor pentru că, dacă era ca acum,  ne băga sigur la zdup poliţia animalelor pentru aşa cântec. Dar trebuie să mai precizez, că, în cadrul copilăriei mele, deşi cântam acest cântec, niciun animal n-a fost molestat pentru că, repet, animalele acestea erau invizibile.

Şi cum stăteam eu aşa liniştit

Un câine a venit, m-a muşcat şi a fugit

Veniţi cu noi, veniţi cu noi,

Să dăm în câine c-un pietroi.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Nu incit la violenţă. Ci neuronii mei s-au mişcat spre primul vers când, citind eu blogul Mâzgălicăi (http://mazgalica.wordpress.com/2011/01/15/o-leapsa-cu-carti/)

numa ce mă trezesc nominalizată să preiau leapşa. Se potrivea cântecelul în prima lui fază: „Şi cum stăteam eu aşa liniştit…”

Că apoi, recunosc, mai degrabă mi-a plăcut că am fost însărcinată cu aşa ceva; e singura sarcină pe care-mi place s-o port! (de ce râzi, cvartet prieten?)

 

1. Dacă vi s-ar propune să vă scrieţi biografia, cărui scriitor i-aţi încredinţa sarcina aceasta?

Ionel Teodoreanu. Mihail Sebastian. Zaharia Stancu.

2. Care sunt motivele pentru care i-aţi încredinţa lui sarcina aceasta?

Lui Teodoreanu pentru că m-a descris frumos în Olguţa.

Lui Sebastian pentru că ştie să vorbească despre lucrurile care nu se văd în femei, dar se simt.

Lui Stancu pentru că surprinde foarte bine amănuntele şi nu se sfieşte să le despice în patru.

3. Este sfârşitul lumii. Ce carte aţi pune în capsula cosmică pentru a păstra o « urmă» a umanitătii?

De ce cei mai mulţi spun Biblia? Poate pentru că întotdeauna ea dă posibilitatea unui nou început. Ar trebui să fim întrebaţi ce altă carte în afară de Biblie ai mai pune în capsulă…

Dar unde trimitem capsula? În cosmos? Păi, Îi trimitem lui Dumnezeu să citească El despre El? Mai bine ne-am urca noi în capsulă; aşa că propun să scriem fiecare câte o pagină şi să punem împreună toate paginile, le legăm într-o carte şi, asta da!, i-ar prinde bine cosmosului, să vadă ce gândesc oamenii de pe pământ! – în speranţa că avem gânduri bune; dacă vor fi rele, ne trezim cu… ce merităm!

4. Cum arată pentru dvs. pauza ideală pentru a citi o carte?

Pe bancheta din spate a unei maşini – ador să stau acolo şi să citesc.

În trenul care leagă Madridul de Comunidad de Madrid, cu muzică simfonică în surdină şi glasuri multe în jur, care mai de care mai vesel şi într-o altă limbă.

La Biblioteca Emil Gârleanu, de unde mi se pare că n-ar trebui să mai plec, atunci când ajung.

5. Dacă aţi avea puterea de a « şterge » un personaj de roman care ar fi acesta?

Nu sunt deloc melancolică, în temperament – despre melancolici se spune că ar fi nişte visători, nu despre sangvini. Şi totuşi, la acest capitol sunt o visătoare. Poate din cauza primilor 20 de ani de chin; mi se pare că viaţa poate fi interesantă şi fără rău.

1. Sunt adepta păcii, dar admir oamenii care ştiu să comunice ce cred, chiar dacă asta răneşte, pentru ca, în timpul discuţiei, să se stabilească foarte clar nişte lucruri. Aşa că aş scoate din cărţi toate personajele care tac, stau pe margine şi îndură, ca nişte martire, se sting mocnit la exterior sau duduind în interior.

2. Sunt adepta principiului „puţin şi bun” aşa că orice personaj care ia de la alţii, cunoscuţi sau necunoscuţi, pentru a-şi umple lui pătulul l-aş trimite la plimbare. Nu-mi plac cei care strâng febril, nici cei care au de toate şi se plâng că nu au, nici cei care n-ar ajuta cu ceea ce au ei pe niciun amărât.

6. Care sunt motivele pentru care aţi scoate acest personaj?

Pentru că am certitudinea că se poate scrie o carte şi se poate trăi o viaţă interesantă, aventuroasă şi fără mizerii sufleteşti, de acţiune sau de gândire.

7. Câţi kilometri aţi merge pentru a găsi o carte ?

Ultima dată (octombrie) am fost până la Cluj pentru o carte şi autorul ei. Şansa mea este că, atunci când vreau cărţi din SUA mi le ia soră-mea şi mi le trimite, când le vreau din Europa – am în fiecare ţară măcar o prietenă sau o cunoştinţă serioasă la care pot apela; aşa că n-am motiv serios să plec de acasă pentru o carte. Deşi câteodată ar merita să mai faci şi o aşa aventură. Chiar… cine-a inventat leapşa asta? Îmi dă voie gratuit să scriu o carte pentru adolescenţi despre drumul iniţiatic în căutarea unei cărţi? – şi dacă nu, cât îmi cere totuşi pentru a lua patentul? (P.S. Dacă ideea i se pare interesantă cuiva, poate s-o preia, şi aşa nu am timp de scris.)

8. Dacă ar fi posibil să vă întoarceţi în trecut ce scriitor aţi vrea să întâlniţi?

Oricare, dar să nu fie în stare de ebrietate. Cred că – dacă poeţii se consideră scriitori! – i-aş prefera pe Sorescu, Anton Pann,  Baudelaire, iar dintre autorii de romane pe Dumas şi pe Camus.  Mai sunt câţiva ciudaţi pe care aş vrea să-i cunosc, dar parcă mi-e frică să nu văd în ei ceea ce văd la unii literaţi de azi… formă fără fond.

9. Care ar fi primele cuvinte pe care i le-aţi adresa (în afara de « Bună ziua »)?

Te-ai gândit vreodată că eu voi cere să conversez cu tine? (Ei, aş, nu asta!)

Ce jucărie de pe biroul meu ai alege, ca să-ţi spun dacă ne potrivim la gusturi. (Din nou, aş!)

Care e concluzia unei vieţi dedicate scrisului: nu era mai bine să te îndrepţi spre afaceri? (Te-am plictisit cu atâţia „aş”?)

După tot ce-ai scris, ai reuşit să simţi că ai influenţat lumea, în sensul dorit de tine; nu în direcţia opusă?

10. Descrieţi biblioteca visurilor voastre.

Conţine: cărţi de copii, biografii, autobiografii, cărţi de psihologie, sociologie şi doar vreo 50 dintre cele 1001 de cărţi de beletristică pe care cică ar trebui să le citim într-o întreagă viaţă – dar eu nu sunt de acord cu cel care le-a propus, decât 5%! (cu indulgenţă).

Şi, pentru că în limba română „biblioteca” mai poate însemna şi altceva – corpul unde să se afle cartea – ei bine, vreau ca biblioteca-mobilă să nu aibă spaţiu pentru televizor sau pentru bibelouri, vreau să fie compactă, pe un perete întreg, de sus până jos, cu rafturi mai mici sau mai mari, pentru ca să fie spaţiu pentru fiecare dimensiune de carte.

P.S. Ar fi cineva dispus să întocmească o listă cu 10 titluri importante pentru copiii de grădi, 10 pentru cei din primară şi 10 pentru cei din gimnaziu? Cred că ar prinde bine pentru mamele care nu găsesc nimic interesant în librării pentru că nu se mai publică lucruri de calitate pentru aceste vârste, dar se pot găsi astfel de cărţi prin anticariate sau la biblioteci. Dacă faci aceasta, te rog trimite-mi un link, pentru a-l posta şi eu pe blogul meu! (Mda, trebuie să precizez, dacă va fi vreo carte care mi se va părea ciudată, voi îndrăzni să pun semnul întrebării în dreptul ei – să se vadă opţiunea celui care semnează, dar şi îndoiala mea, pe care o fac publică. Nu cred că e bai!)

4 gânduri despre &8222;Leapşa cărţilor de la Mâzgălica (super nume!)&8221;

  1. Cele mai frumoase răspunsuri pe care le-am citit vreodată la o leapşă!
    Ai făcut din aceste întrebări, aparent sterile un text de nota 20.

    • mâzgă, eşti o creativă. să-ţi spui tu mâzgălica şi apoi să pui fetiţa aia care aduce aminte oricărei mame de copiii ei care luau cu frenezie creionul şi se credeau pictori când ei de fapt mâzgăleau de-ţi venea să-ţi iei câmpii… şi ce spaime pe mamele acelea că nu vor avea niciodată copiii talentaţi la desen…
      iar tu scrii ca o prinţesă preţioasă şi-ţi pui numele ăsta… ăsta da umor!

  2. Pingback: Leapșa a doua- despre cărți « BLOG D'AGATHA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s