Despre cele 5 limbaje ale iubirii – Gary Chapman

 Concluzii:

1.Fiecare dintre noi are părerea lui despre ce înseamnă dragostea.

2.Noi avem nevoie de anumite lucruri prin care să ni se demonstreze că suntem iubiţi.

3.Există 5 tipuri de pretenţii pe care le au bărbaţii de la femei sau femeile de la bărbaţi pentru a fi siguri că sunt iubiţi:

a. cuvinte

b. fapte – implicare în nevoile curente

c. daruri – nu neapărat cele mai scumpe

d.atingeri – nu neapărat sexuale

e.timp acordat

4. Unii ştiu ce ar vrea de la parteneri, dar nu spun, iar partenerii oferă exact ceea ce ei înşişi ar avea nevoie – de exemplu, tu ai nevoie de cuvinte frumoase, iar el consideră că faptele sunt cele importante, aşa că (în loc să-ţi adreseze nişte declaraţii care să te mobilizeze pentru a duce la bun sfârşit ceea ce ai început) face nişte treburi care să simplifice munca în gospodărie. El zice că a fost un erou, tu zici că a fost un măgar, pentru că nu ţi-a înţeles dorinţele.

5.Important este ca fiecare să cunoască tipul său de limbaj prin care simte că este iubit şi, de asemenea, pe-al partenerului, pentru ca să ştie ce să ceară şi ca să ştie ce să ofere.

6.Pentru a vedea dacă vă cunoaşteţi cu adevărat, încercaţi un exerciţiu: puneţi-l pe cel drag să pună în ordine cele 5 limbaje ale lui şi ale dv, apoi faceţi acelaşi lucru. Tăcerea nu e de aur, când e vorba despre relaţia de familie. Aşa că discutaţi, discutaţi, discutaţi, despre ceea ce v-aţi dori şi puneţi în practică, puneţi în practică, puneţi în practică ceea ce vi se spune că e important pentru cei dragi!

Alte idei de pe un blog înţelept:

Asadar, ce fac cuplurile casatorite fericite?
 • Se duc la culcare impreuna – da da, exact asa cum citesti, se duc la culcare impreuna. Indiferent daca vor sa faca dragoste, sa se giugiuleasca, sa vorbeasca sau doar sa isi simta reciproc caldura in timp ce adorm, ei merg impreuna la culcare in dormitor, iar unul din cei doi parteneri se poate ridica dupa ce celalalt a adormit ca sa isi continue alte activitati (citit, computer, televizor, o lucrare de terminat). Este un detaliu foarte important sa isi dea unul celuilalt confortul si siguranta de a fi impreuna la momentul culcarii.
 • Dezvolta interese si planuri comune– Indiferent daca aveau aceste obiective si planuri comune dinainte de a se casatori sau le-au descoperit ulterior, cuplurile fericite prefera sa petreaca timp impreuna suficient de mult incat dezvolta proiecte impreuna si gasesc impreuna lucruri placute sau constructive de facut.
 • Se tin de mana– Indiferent daca sunt la o plimbare in parc, sau intr-un magazin, ei merg aproape unul de altul si se tin de mana pentru ca este important pentru ei sa fie impreuna, sa se simta fiecare jumatatea celuilalt oricare ar fi activitatea facuta.
 • Pun accent pe aspectele pozitive – Nimeni nu este perfect, iar cuplurile fericite au maturitatea de a sti asta si de a se concentra mult mai mult pe calitatile celuilalt decat pe defectele lui – nu conteaza acele lucruri putine pe care le face gresit partenerul, ci toate lucrurile bune pe care le face bine.
 • Iertarea si increderea sunt regula de baza  – Daca o disputa nu poate fi rezolvata pe cale rationala, un cuplu fericit alege increderea si iertarea in locul altor alternative de a se impaca.
 • Pupaturi si imbratisari – cand oamenii dintr-un cuplu fericit se intalnesc dupa ce nu s-au vazut o ora sau o zi, asta este ceea ce ei fac: se imbratiseaza si se pupa.
 • Te iubesc – nu este o expresie superficiala rostita cand si cand sau deloc. Pentru un cuplu fericit e vital ca aceste vorbe sa fie spuse si auzite cat de des se poate, uneori chiar zilnic, in asociere cu acele mici motive de bucurie care dau culoare si sens vietii de familie fericita.
 • Isi spun noapte buna si buna dimineata mereu – da, sunt cupluri care nu pun pret pe acest detaliu, iar el este important pentru ca reintareste parteneriatul care leaga un cuplu fericit si angajamentul reciproc pe care il au partenerii unul fata de altul, fara a lasa ca lucrurile mari sau mici sa le scape din mana.
 • Tin legatura unul cu celalalt peste zi – fie ca este vorba de un telefon scurt de doua minute, fie un sms spontan, ei sunt in contact unul cu celalalt, cu activitatile celuilalt, cu gandurile si cu motivele de bucurie sau de tristete ale celuilalt. Ei au tot timpul pulsul relatiei lor sub control. Acest lucru se intampla firesc si de o parte si de cealalta, fara ca unul din cei doi sa se simta sufocat sau controlat.
 • Ei sunt mandri unul de celalalt – sunt mandri sa fie vazuti impreuna, sunt mandri unul de realizarile celuilalt si sunt mandri pur si simplu pentru faptul ca sunt impreuna in aceasta viata, ca un cuplu.

6 gânduri despre &8222;Despre cele 5 limbaje ale iubirii – Gary Chapman&8221;

 1. M-a captivat articolul și mi-a părut rău când am ajuns la ultima frază.
  M-am regăsit în majoritatea acțiunilor pe care le fac cuplurile fericite, mai ales aia cu dormitul, noapte bună și bună dimineața. La noi e mai greu cu „te iubesc-ul” pentru că ni-l spunem rar, dar ne arătăm iubirea zilnic prin fapte 🙂

  • cred că pentru unii declaraţiile de dragoste sunt ca trandafirii: au ţepi – şi nu ştiu cum să le prindă mai bine ca să nu-i rănească. 🙂
   ai ascultat vreodată – că tu eşti micuţă şi nu ştiu dacă te-ai delectat cu ea – melodia asta http://www.youtube.com/watch?v=KwECvUxSfrc ?
   pe mine mă amuză de câte ori o ascult, e un fel de precursor al contemporanei „cele două cuvinte”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s