Apocalipsa… cine-i simte lipsa?

La fiecare Apocalipsă trăită, primiți una gratis. S-o petreceți cu cei dragi

Apocalipsa trebuia să aducă sfârșitul lumii pe 21 mai 2011, cu certitudine la ora 18 fix. În România, ca orice lucru bun, ar fi ajuns doar pe 22 mai la ora 4 –  nu-i nimic de mirare, doar 50 de ani i-am așteptat pe americani să vină și-a venit mai întâi Iliescu. O așa flagrantă discriminare n-ar fi suportat nici măcare ea, Apocalipsa (care atunci când totuși se va da, se va da să ajungă la toată lumea), motiv pentru care n-a mai venit.

Oricum, partea bună la Apocalipse este cea cu prezisul. Prezisul aduce prozeliți (știți și voi că mama proștilor umblă mereu gravidă), iar prozeliții aduc bani, adică profit pentru prezicător. Deocamdată, până mai vine vreo cometă, sau se mai izbește vreun asteroid de Pământ, ori se-ntreabă vre-un președinte “what that button do?”, pentru a pune de-o bună prezicere a Apocalipsei este suficient coeficientul de inteligență al semenilor noștri (cică oameni gânditori – mai degrabă istoviți de gânduri). Ultima Apocalipsă, cea care s-a reportat din data de 21 mai a.c., pentru o altă extragere, a cărei dată se va decide cândva prin anul 2012 (așa am văzut într-un film de Francis Ford Coppola), a adus inițiatorului, pastrorul american Harold Camping, un beneficiu de vreo 72 de milioane de dolari.

Investiția în sfârșitul lumii este veche de când lumea. Până la creștini au fost mulți alții care au beneficiat de dorința oamenilor de-a da câte ceva pentru a pieri striviți de mânia zeilor. Mai cu o glaciațiune, mai c-un Potop sau niște stâlpi de foc, niște provizii bune pentru zile mai lipsite de-ale gurii tot s-au pus de-o parte. Oricum, baze științifice temeinice pe problemă s-au pus odată cu creștinismul – care are o carte dedicată fenomenului. Mă rog, acolo se vorbește despre o luptă finală între bine și rău – dar, până atunci, mulți s-au gândit că nu ar fi rău să-și facă un pustiu de bine anunțându-i pe alții că, în curând, le va fi rău. Motiv pentru care Apocalispsa a fost prevestită de mulţi sub diferite forme. Cele mai haioase forme ale Apocalipsei sunt cele ştiinţifice şi cele politice.

Pe la anul 400, Montanus, care se pretindea a fi forma umană a Duhului Sfânt (deh, Napoleon nu se născuse), a început să predice un al treilea Testament și să prezică iminența sfârșitului lumii. Până să fie prins și condamnat de către Sinodul Ecumenic din Efes, vreo 30 de ani mai târziu, a avut timp să-și petreacă sfârșitul lumii alături de numeroși prozeliți.

citeşte mai departe

Reclame

2 gânduri despre &8222;Apocalipsa… cine-i simte lipsa?&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s