Veste bună, veste bună: veţi citi obligaţi, dacă n-aţi vrut să ascultaţi de vorba bună!

Lectura va fi reintrodusa obligatoriu in gimnaziu din toamna, dupa ce sondajele au aratat ca unul din doi tineri cu varsta de 15 ani citeste, dar nu intelege. Fenomenul se regaseste atat la romana, ci si la alte discipline: matematica, istorie sau geografie.

„Unul din doi tineri de 15 ani citeste si nu intelege. Este analfabetism functional”, a mentionat secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Oana Badea.
In acest context, aceasta a sustinut ca reintroducerea lecturii in clasele I – VIII este obligatorie, relateaza MEDIAFAX.

In invatamantul primar, ora de lectura va fi trecuta explicit, iar pentru ceilalti ani va fi o ora a lecturii nu numai la limba romana, ci si la matematica, fizica sau alte materii.
„In esenta, cand vorbesti despre ameliorarea rezultatelor la citit, matematica si stiinte, rezultatele se evalueaza la grupa de varsta 15 ani, adica vorbesti in general despre invatamantul obligatoriu. Ca sa avem perfomante pe acest obiectiv, in 2020 trebuie sa produc efecte in sistem incepand de azi si incepand de la fiecare elev, incepand cu cel care intra la gradinita, la primar, gimnazial”, a precizat Oana Badea.

Potrivit acesteia, toate inspectoratele isi dezvolta planurile individuale si toate scolile isi schimba planurile de dezvoltare institutionala pornind de la acesti indicatori.

Obiectivele pentru invatamantul in Romania  vizeaza reducerea abandonului scolar la 11,3% si cuprinderea in invatamantul obligatoriu a 95% dintre copiii din prescolar, in prezent fiind 73,4%, precum si ameliorarea rezultatelor la testele internationale.

 

sursa aici

Publicitate

5 gânduri despre &8222;Veste bună, veste bună: veţi citi obligaţi, dacă n-aţi vrut să ascultaţi de vorba bună!&8221;

    • asta şi mie mi s-a părut caraghioasă, dar nu am comentat negativ pentru ca să nu fiu socotită o descurajatoare de bune intenţii. poate că au ei cine ştie ce plan şi iese ceva bun. putem face altceva decât să sperăm? 🙂

  1. Iniţiativa e bună, dar… la noi, în România, mai mult ca sigur vor trece ceva ani până se concretizează. 2020…visăm frumos, în timp ce generaţia actuală este deja „defectă”!

    • ei, în câte generaţii au fost analfabeţi, apoi au răsărit genii… sperăm, că am văzut multe la viaţa noastră. 🙂 merci de vizită şi vacanţă plăcută în continuare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s