Cu celebrităţile, la biserică

Azi, pe strada Cuza Vodă, a fost foială mare. Veneau carurile de televiziune, se perindau reporterii. Eveniment important, cu iz de istorie. Una dintre bisericile dărâmate de Ceauşescu în 1987 a fost reclădită în casa unui enoriaş.

Astăzi, reconstruită în întregime, cochetă şi dotată cu multe dependinţe, inclusiv grădiniţă!, biserica îşi primea musafirii, vrând să le mulţumească celor care au contribuit la înfrumuseţarea ei.

Privind interiorul cochet al bisericii , am uitat de statul în picioare din bisericile ortodoxe, de statul pe băncuţe al bisericilor catolice… Cum citisem de curând Supă de pui pentru suflet de creştin, de la Amaltea, nu m-am putut abţine să nu mă amuz pe seama încercărilor pe care le face societatea religioasă de-a-l face pe omul modern să se simtă cât mai bine la biserică.

Cum nu-i bine să te joci vorbind pe seama bisericii, pentru că indiferent ce fac oamenii cu ea sau din ea, ea este a Mântuitorului, a Creatorului nostru, prefer să nu mai spun nimic despre tarele bisericii, încercând să văd partea pozitivă – omul care-L caută pe Cel Ce l-a căutat mai întâi 🙂 are destule lăcaşuri unde să-L întâlnească. E cert că nu ne putem scuza, pentru că nu mai suntem ca-n epocă, să se strice, ci se tot clădesc, se tot ridică…

Dacă tot am amintit despre Supa de pui, nu mă pot abţine să nu redau fragmentul respectiv:

Pentru ca toată lumea să fie prezentă la biserică duminica viitoare, vom organiza „Duminica fără pretexte”. Pe hol, vor fi aşezate paturi pentru cei care susţin că duminica este singura zi în care pot dormi. Vom pregăti un loc special cu fotolii pentru cei ce se plâng că scaunele noastre nu sunt confortabile. Cei ce s-au uitat la televizor până târziu şi au ochii obosiţi, vor primi picături în ochi. Le vom împărţi căşti de oţel celor care susţin că se va prăbuşi acoperişul, dacă păşesc vreodată în biserică.

Cei ce consideră că în biserică e prea frig, vor primi pături, iar cei ce cred că e prea cald, vor primi evantaie. Vor exista tăbliţe pentru cei care vor să treacă numele ipocriţilor prezenţi la slujbă. Rudele şi prietenii îi vor ajuta pe cei ce afirmă că nu au timp să meargă la biserică şi să şi pregătească cina. Vom distribui insigne cu „Mie nu-mi cereţi bani”, pentru cei care consideră că biserica cerşeşte. Un colţ al bisericii va fi plin de copaci şi de iarbă ca să-i mulţumim pe cei  cărora le place să-L caute pe Dumnezeu în natură. Medicii şi asistentele vor fi prezenţi ca să le acorde ajutor celor care au de gând să se îmbolnăvească duminică. Altarul va fi decorat cu brăduţi de Crăciun şi cu crini pentru Paşte, pentru cei care n-au văzut biserica decât cu acele ocazii. Vom pune la dispoziţie aparate auditive pentru cei ce nu-l aud pe preot şi vată pentru cei care îl aud prea bine…

Reclame

4 gânduri despre &8222;Cu celebrităţile, la biserică&8221;

 1. BISERICA DE MULT NU MAI ESTE UN LOCAS SFINT!AU AVUT GRIJA PREOTII SA FACA DIN BISERICI SI DIN RELIGIE IN GENERAL UN MIJLOC DE CISTIG.BISERICA NU CERSESTE,PREOTUL CERE!SI ARE UN TUPEU FANTASTIC.SA SPERAM CA TOTUL SE VA SCHIMBA IN BINE.

  • of, e o întreagă aventură să începi să spui unde se termină şi unde începe vina fiecăruia. dacă oamenilor nu le-ar plăcea să trăiască nebuneşte şi apoi, pentru că simt mustrări de conştiinţă sau se îmbolnăvesc de boli… specifice secolului nostru, să încerce să-L îmbuneze pe Dumnezeu – prin bani, evident, că altfel nu-şi imaginează că ar avea cum… – preoţii n-ar avea de la cine să ceară. dar când te simţi cu musca pe căciulă, îţi vine să dai, nu aştepţi să ţi se ceară ci oferi… şi deodată biserica e mai degrabă un loc unde să verşi nişte bani pentru a-ţi compensa slăbiciunile decât un loc unde să devii puternic.
   da, sunt multe de spus… mulţumesc pentru vizită.

 2. Americanii chiar au rezolvat in unele biserici de-ale lor neajunsurile din citatul tau. Misto la americani si unele biserici de-ale lor.

  E un afisaj mare undeva la iesirea din Indianapolis, pe care scrie ce traduc eu acum: „Il iubesti pe Iisus dar nu-ti place nicio biserica? Vino la noi!” Iar „la noi” e o biserica numita „The Blended Church”. Deci nu e problema fara solutie.

  • până la urmă ceea ce spun ei conţine un sâmbure de adevăr, pentru că important este să-L cunoşti pe Dumnezeu, în ciuda problemelor pe care le ai sau a dilemelor pe care le ridici. spaima mare este că, uneori, în spatele acestui… vă primim în orice condiţii, se ascund idei de genul: voi continuaţi să trăiţi o viaţă de dezmăţ şi cu banii voştri rezolvăm noi la Dumnezeu să fiţi iertaţi. dar acesta nu este principiul de spaimă doar la protestanţi, ci şi la catolici sau ortodocşi, unde de asemenea dai bani pentru a-ţi cumpăra „salvarea”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s