Maeve Haran – Tot ce-şi doreşte ea versus Sophie Dahl – În jocul celor mari

Îmi place să citesc şi de cele mai multe ori fac un adevărat ritual din modul cum citesc. Ultima decizie a fost de-a pune faţă-n faţă două autoare moderne: una – fostă jurnalistă, devenită scriitoare după ce a avut succes cu primul volum (Maeve), cealaltă – recomandată chipurile doar de faptul că este nepoata lui Roald Dahl.

Tot ce-şi doreşte ea – este o carte uşoară, despre o jurnalistă ajunsă la 35 de ani, pe care-o apucă dorinţa de-a avea copil, deşi nu avea soţ. Subiectul este pasionant pentru cele care, ca şi ea, au pus accentul pe carieră, pentru că şi ele se întreabă cum să facă acum să-şi găsească pe cineva care să le dea măcar prima mână de ajutor în a deveni mame, dacă apoi vor să dea bir cu fugiţii. Dar după aceea subiectul este clasic, o poveste de dragoste în care are de ales între doi (până acum nu era niciunul, acum sunt doi; fetele de azi vor strâmba din nas – se vede treaba că acţiunea se petrece în altă parte, pe la noi nu apar aşa ca ciupercile după ploaie bărbaţii interesaţi!). Ies în evidenţă doar fiica mai mică a prietenei eroinei principale şi fiul unuia dintre pretendenţi – ca personaje cu personalitate. Şi desigur este impresionant faptul că se vorbeşte mult despre instalarea Alzheimerului, manifestările lui în stadiu incipient. În fine, e o carte uşurică. Deşi are 411 pagini, am citit-o în 4 ore.

În jocul celor mari – este o carte de cu totul altă factură, deşi tot despre o femeie e vorba. De data aceasta nu doar devenirea eroinei principale contează; contează fiecare personaj, fiecare întâmplare. Sunt atât de stranii oamenii care există în casa lui Bestepapa, de la primul până la ultimul încât nu-ţi vine să te desprinzi de niciunul, parcă fiecare ţi se pare a fi fascinant. Sigur, acest volum este preferatul meu, în lupta dintre cele două.

Dar dacă ar fi să-mi spun părerea pe care să-l aleagă cineva, aş da un criteriu: depinde ce vrei – Maeve scrie pentru persoane care-au învins mereu şi care nu se opresc din drum niciodată. Sophie – pentru persoane care au parte de încercări grele în viaţă, de împrejurări ciudate şi care trebuie să se mobilizeze să le depăşească. Unele dintre noi nu vom fi niciodată în prima categorie; din a doua facem parte cele mai multe! 🙂

Reclame

2 gânduri despre &8222;Maeve Haran – Tot ce-şi doreşte ea versus Sophie Dahl – În jocul celor mari&8221;

  1. Pingback: Perfectiunea - EDUCATIE - Lecturi povestite pe scurt

  2. Pingback: Perfectiunea - EDUCATIE - Lecturi povestite pe scurt

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s