Superioritatea celor în vârstă… – ador veşti de felul acesta

căci nu mai fac parte dintre puşti, nu? 🙂

Madalina Chitu, 20 octombrie 2011, http://www.gandul.info/magazin/studiu-cum-ii-intrec-varstnicii-pe-tineri-8882201

 

Un studiu canadian arată că persoanele trecute de vârsta de 55 de ani îşi folosesc creierul într-o proporţie mai mare decât tinerii. Oamenii de ştiinţă susţin că vârstnicii au nevoie de mai mult timp pentru a lua o decizie, deoarece îşi conservează energia şi nu pentru că ar gândi mai încet.

De partea cealaltă, tinerii doar dau impresia că sunt mai rapizi în gândire, pentru că oferă răspunsuri într-un timp mai scurt, spre deosebire de persoanele în vârstă. Oamenii de ştiinţă au pus acest aspect pe seama lipsei de experienţei şi nicidecum pe inteligenţă, informează Daily Mail.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii, de la Institute of Geriatrics at the University of Montreal, au suspus două grupuri de voluntari, unul cu voluntari vârstnici şi celălalt cu subiecţi tineri, să participe la un test de cuvinte, timp în care le scanau creierul. Participanţii la studiu trebuiau să grupeze diferite cuvinte în funcţie de prima litera, de câmpul lexical sau să le aleagă pe cele ritmate.

Rezultatele scanării au arătat că tinerii au rezolvat mai repede sarcinile cerute, dar vârstnici au făcut cele mai puţine greşeli.

„Faptul că poţi alerga repede nu înseamnă neapărat că vei câştiga un concurs de profil. În timpul scănării am observat că vârstnicii şi-au folosit mai multe zone ale creierului pentru a da răspunsul corect. În urma acestui studiu avem dovada ştiinţifică care să demonstreze că persoanele în vârstă sunt mai înţelepte şi mai inteligente decât tinerii”, a declarat autorul cercetării dr. Oury Monchi.

Voluntarii vârstnici aveau vârste cuprinse între 55 şi 75 de ani, în timp ce tinerii aveau vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani. Participanţii la studiu erau sănătoşi din punct de vedere clinic, iar vârstnicii nu erau bolnavi de demenţă, se mai arată în cercetarea publicată în jurnalul Cerebral Cortex.

4 gânduri despre &8222;Superioritatea celor în vârstă… – ador veşti de felul acesta&8221;

  1. „Rezultatele scanării au arătat că tinerii au rezolvat mai repede sarcinile cerute, dar vârstnici au făcut cele mai puţine greşeli.” – asta e definiția înțelepciunii 🙂

  2. Eu m-as bucura sa fie asa! Inseamna ca parintii mei si bunica au un cortex sanatos si asta nu poate decat sa ma multumeasca!
    Totusi, am o vaga impresie ca cercetatorii se plictisesc din cand in cand……..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s