Berlinul sub flăcări – un film ce te pregăteşte pentru viaţă

1. film nemţesc… n-am mai văzut un film de altă limbă decât engleza, de mii de ani – poate doar câteva de la mama Franţa, însă singură nu sunt niciodată, iar cei din jurul meu nu suportă prea multa filosofie-psihologie a francezilor…

2. un fel de film pentru adolescenţi, cu scenariu previzibil şi conţinut moralizator (negrul este discriminat, tocmai el care luptase pentru libertate, pompierul acuzat era de fapt victima şi cel despre care se spunea că a fost erou şi a murit în flăcări era cel care fugise lăsându-l sub flăcări, copilul vrea să-l sune pe bunic să-i spună că vor muri în incendiu şi renunţă, îl va suna mâine şi-i va povesti aventura râzând pentru că de-acum e sigur că va scăpa, bătrânica intervine la timp pentru a o salva de la sinucidere pe franţuzoaica ce-şi pierduse bărbatul în flăcări – subiectele spun sunt previzibile, dar prefer ca cei în formare să vadă  un film de felul acesta şi să fie inspiraţi la fapte bune şi la luptă cu situaţiile dificile decât să se uite la pac-pac şi bum-bum)

3. de ce am vrut totuşi să scriu despre film – pentru că a răspuns unei curiozităţi pe care am avut-o eu când am urcat în Turnul Televiziunii din Berlin (actorul principal al filmului, adică locul unde s-a petrecut incendiul!).

a. dacă nu aş fi urcat în turn acum un an, când am vizitat Berlinul,  şi vedeam filmul înainte, în veci pururi nu mai călca piciorul meu acolo (cât de nesăbuit să fii ca popor să faci un film despre cât de fragil este locul de pelerinaj zilnic al zeci de mii de oameni?)

b. turnul este un simbol al … credinţei (pe vremea comunismului lor, când bătea soarele în el, la o anumită oră, se reflecta o cruce pe care autorităţile nu au reuşit să o şteargă niciodată, nici cu fum, nici cu vopsea… 🙂 )

c. (aici voiam să ajung, referindu-mă la curiozitate 🙂 alambicat drum parcurs, nu?) când admiram eu peisajul din turn, mă întrebam oare cum spală oamenii aceştia geamurile – de fapt întrebarea era dacă le spală, pentru că erau cam prăfoase, prăfăloase, prăfoşenii… ei bine, rezolvarea pentru a salva mâna de oameni care-a mai rămas în viaţă după incendiu şi prăbuşirea liftului, a fost tocmai liftul exterior pe care-l foloseau cei care spălau geamurile… băieţi, ziceţi merci că atunci când aţi filmat funcţiona, că dacă se întâmpla când eram noi acolo, după cum nu fusese folosit nici pentru curăţenie, nu se putea folosi nici pentru salvarea noastră…

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s