Totul despre E-uri

Zilnic intra in casuta mea oameni care cauta informatii despre alimente sanatoase. Ei ajung aici si sper ca le este de folos ce afla. Dar la o cautare pe Google, eu am mai gasit ceva, poate le va fi de folos.

 

Departe de noi sunt vremurile în care oamenii conservau mâncarea prin metode naturale, precum afumare, deshidratare, sărare sau zaharisire. Secolul XXI se caracterizează prin diversificarea şi îmbunătăţirea metodelor de conservare a alimentelor prin sterilizare, congelare, vidare etc. De asemenea se caracterizează prin scandalurile din jurul E-urilor. În fiecare zi citim o ştire despre un alt aliment care dăunează sănătăţii din cauza conservanţilor şi coloranţilor pe care le conţine. Însă povestea are întodeauna 2 părţi. Află mai jos tot ce trebuie să ştii despre E-uri.
Conservanţii sunt substanţe specifice, naturale sau sintetice, adăugate la alimente pentru a le creşte termenul de valabilitate şi a împiedeca dezvoltarea microorganismelor. În scopul ameliorării calităţii produselor alimentare sau pentru facilitarea aplicării unor tehnologii moderne de prelucrare se utilizează nişte substanţe care în limbajul de zi cu zi se numesc E-uri.
Aditivii conservanţi, precum cei folosiţi în scopul îmbunătăţirii calităţii (gust, culoare, aspect general) omologaţi de către Comunitatea Europeană, au numere de cod cuprinse între 100 şi 1450 şi sunt listaţi în 24 de categorii, în funcţie de efectul lor: edulcoranţi (îndulcitori ) E950 – E959; coloranţi E100 – E180; acidifianţi şi reglatori de aciditate E327 – E380; emulgatori E400 – E500; antioxidanţi E300 – E337 şi E384- E391; conservanţi E200 –E290; gaze de ambalaj etc.
În noiembrie 2011 Comisia Europeană a publicat două acte legislative care fac utilizarea aditivilor în alimente mai sigură și mai transparentă. Este vorba despre două liste în care sunt trecuţi toţi aditivii, îndulcitorii şi coloraţii permişi într-un produs alimentar. Comisia a publicat o bază de date online prin care consumatorii, companiile şi autorităţile de control pot verifica dacă aditivii folosiţi într-un anumit produs alimentar sunt autorizaţi și dacă sunt în cantitatea potrivită. Baza poate fi consultată aici.

 E-urile din produsele pe care le mâncăm zilnic: pâine, mezeluri, pateuri vegetale
Aproape toate hypermarket-urile din Bucureşti vând pâine cu E-uri, potrivit unui studiu al Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).  „Poate să introducă diferitele tipuri de E-uri care sunt ori coloranţi alimentari, ori conservanţi alimentari ori anumiţi aditivi pentru a da afânare, gust, imagine”, a spus Sorin Mierlea, preşedintele ANPC. Medicii spun că E-urile din pâine sunt cele mai dăunătoare pentru că sunt consumate în mod frecvent. În plus, intră în combinaţie şi cu E-urile din alte alimente şi, astfel, cantităţile consumate devin cu adevărat periculoase.
În ceea ce priveşte mezelurile, Asociaţia Română a Cărnii a declarat zilele trecute că antiaglomeranţii, coloranţii, gumele şi alţi aditivi alimentari, sunt indispensabili în marea producţie de mezeluri.
„Tehnologiile de fabricaţie a mezelurilor, când e vorba despre cantităţi de nivelul tonelor pe zi, fac indispensabilă folosirea E-urilor. De altfel, consumatorii cer o anumită culoare şi o anumită savoare a preparatelor, altfel nu le mai cumpără. Desigur există şi tehnologii de ultimă generaţie, care permit producţia de mezeluri fără aditivi, dar acestea sunt extrem de scumpe”, a declarat Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii şi preşedintele grupului Cris-Tim. El estimează că o linie tehnologică de preparare „fără E-uri” ar costa aproximativ 5 milioane de euro.
ANPC a realizat un studiu în perioada noiembri – 2011 în care a arătat că aproape toate tipurile de pate vegetal de pe piaţa românească conţin E-uri. Aproape 96% din 32 de pateuri vegetale analizate au minim două E-uri în componenţă, iar 4% dintre acestea conţin 12 E-uri. Doar două produse nu conţin niciun aditiv alimentar. De asemenea, aceste produse pot conţine alergeni de tipul: gluten, ţelină, muştar şi soia.

Povestea reală a produselor tradiţionale

Produse precum „parizer ca la bunica”, ce conţine E-uri, „fasole bob gustos”, adus din China şi ambalat în România, salam de casă şi cârnaţi afumaţi, vândute ca fiind „tradiţionale” fără a fi înregistrate, au fost găsite de ANPC, 73% dintre cei peste 400 de comercianţi verificaţi, având nereguli. Preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, a declarat într-o conferinţă de presă, că în ultima perioadă s-a constatat la comercializarea produselor alimentare utilizarea excesivă, până la derizoriu, a termenilor „tradiţional”, „tradiţionalitate”, „reţetă tradiţională”, „tradiţie”.
Inspectorii au verificat legalitatea utilizării termenilor sau a produselor alimentare cu indicaţie geografică sau cu denumire de origine. „Am găsit «parizer ca la bunica». Am avut şi eu bunică, şi nu făcea parizer. Bunicile nu fac parizer cu fel de fel de stabilizatori şi benzoaţi”, a spus Cerbulescu.
Inspectorii au verificat aproximativ 610 tone de produse alimentare vândute ca „produse tradiţionale”, din care 594 de tone (97 la sută) nu se încadrau în prevederile legale privind protecţia consumatorilor.
Şeful ANPC a subliniat că aceste nereguli au fost găsite în supermarketuri, în magazinele proprii ale fabricilor, dar şi la târgurile tradiţionale care se organizează periodic.

Cele mai toxice E-uri din farfurie

Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, a realizat pentru Gândulo listă a celor mai periculoşi aditivi alimentari pe care îi întâlnim în produsele pe care le mâncăm zi de zi. „Pentru că legislaţia din România permite producătorilor să nu mai scrie pe etichetă E nu ştiu de care, aceştia precizează denumirea ştiinţifică a aditivului, iar omul devine confuz”, subliniază specialistul în nutriţie.

1. Sucurile acidulate conţin E 102 – tartrazină şi E 110 – galben portocaliu, ambii aditivi fiind coloranţi artificiali care nu trebuie consumaţi frecvent, deoarece ne pun sănătatea ficatului şi a rinichilor în pericol. Acest colorant se mai găseşte şi în prăjituri, cereale glazurate, deserturi instant, peşte afumat, icre de peşte, sosuri, brânzeturi şi lactate aromate.
2. Galben de chinolină – E 104 este des întâlnit în sucuri de grapefruit roşu. Acesta trebuie consumat cu moderaţie, mai ales de copii, deoarece este responsabil de apariţia ADHD -ului. Şi persoanele astmatice trebuie să evite galbenul de chinolină .
3. Dioxidul de sulf – E 220 este întâlnit în bere şi vin. Potrivit medicului Mencinicopschi, acest aditiv alimentar provoacă dureri de cap, apariţia senzaţiei de ameţeală şi afecţiuni intestinale.
4. Aspartamul – E 951 este un îndulcitor tot mai des folosit în industria alimentară, deoarece acesta oferă alimentelor un gust aparte, însă poate fi sursa a peste 70 de tipuri de boli canceroase. Nelipsit din guma de mestecat, produsele zaharoase sau băuturi răcoritoare, aspartamul duce la scăderea imunităţii, la apariţia bolilor pulmonare, infecţii intestinale şi urinare.
5. Glutamatul de sodiu – E 621 este aditivul alimentar responsabil de gustul irezistibil al hamburgerilor, pizzei, pastelor bolognese sau carbonara, hotdogul şi al shaormei. Acest E este nelipsit din preparatele de tip fast-food. Acest aditiv alimentar nu acţionează numai la nivelul gustului, ci şi al creierului uman. Rolul glutamatului este acela de a da creierului impresia că acel aliment este foarte gustos, perturbând un mecanism extrem de complex, dar vital pentru fiinţa umană – acela al echilibrului dintre saţietate şi foame.
6. Poliricinoleat de pologlicerol – E 476 este des întâlnit în dulciurile pe bază de cacao sau ciocolată. Acesta nu trebuie consumat abuziv, deoarece duce la apariţia alergiilor, la dereglări hormonale, tulburări nervoase şi la creşterea nivelului de colesterol.
7. Bromatul de potasiu – E 924 – des întâlnit în produsele de panificaţie, trebuie consumat cu moderaţie, deoarece consumul excesiv poate duce la apariţia senzaţiei de greaţă, vărsături, diaree sau la apariţia diverselor dureri, odată ce este ingerat.
8. Sulfatul de sodiu – E 514 – afectează vezica biliară, lactatul de calciu – E 327 prezintă printre efecte adverse stări de hipercalcemie şi insuficienţă renală.
9. Nitritul şi nitratul de sodiu, E250 şi E251, împiedică dezvoltarea bacilului botulinic şi dau mezelurilor o culoare rozalie, apetisantă. „Pot duce însă la formarea nitrozaminelor care sunt cancerigene. În multe zone din România nitraţii sunt prezenţi şi în apa de băut şi pot avea consecinţe grave asupra sănătăţii. În cazul sugarilor, urmările sunt tragice, pentru că aceştia blochează hemoglobina şi copiii mici pot să moară prin asfixiere celulară”, mai spune Mencinicopschi.

 Lista puţinelor E-uri sănătoase

Conform dr. Mencinicopschi , doar 20 de aditivi alimentari, din 315, sunt siguri.
1. E300 – vitamina C. Este un aditiv cu proprietăţi antioxidante, care se găseşte în pâine, aluaturi, prăjituri, cereale pentru micul dejun, sucuri, suplimente alimentare şi chiar vin.

2. E101 – vitamina B2. Vitamina B2 este cunoscută sub numele de riboflavină şi este folosită drept colorant alimentar. Reduce severitatea şi frecvenţa migrenelor, ajută la funcţionarea glandei tiroide şi a metabolismului, menţine sănătatea părului, reglează secreţia de sebum şi combate oxidarea.

3. E306 – vitamina E. Este un aditiv considerat inofensiv şi este folosit în uleiuri ca să nu râncezească. Surse naturale de vitamina E sunt: ouăle, laptele şi carnea.

4. E160a(ii) – beta-caroten. Este substanţa care conferă morcovului culoarea portocalie. Aditivul este un colorant natural, galben-portocaliu, care se transformă în vitamina A.

5. E100 – curcumina. Curcumina este o substanţă care se extrage din rădăcina de curcumă (înrudită cu ghimbirul), care are culoare galbenă şi este folosită ca un colorant. Are efect antiinflamator şi poate atenua simptomele psoriazisului şi eczemelor şi poate reduce numărul polipilor de colon.

6. E160d – licopen. Licopenul pentru uz comercial este un colorant roşiatic, extras din tomate şi folosit îndeosebi în pasta de tomate şi alte produse de culoare roşie. Protejează pielea împotriva ultravioletelor, ajută la controlul crizelor de astm şi are proprietăţi anti-cancer.

7. E161b – luteina. Luteina este extrasă din petale de gălbenele şi este folosită ca şi colorant alimentar. Protejează sănătatea ochilor şi poate reduce riscul declanşării cataractei, menţine sănătatea pielii şi previne apariţia ridurilor prin creşterea nivelului de hidratare şi menţine sănătatea inimii.

8. E163 – antocianinele. Sunt coloranţi naturali. Se găsesc în compoziţia produselor lactate, jeleurilor, dulciurilor, băuturilor răcoritoare şi supelor de legume. Ajută la prevenirea celulitei şi ridurilor, protejează sănătatea sistemului cardiovascular şi ameliorează artrita reumatoidă graţie proprietăţilor sale antiinflamatorii.

9. E162 – „roşu de sfeclă”. Este tot un colorant natural, care se extrage din sfeclă roşie. Substanţa se găseşte în produse precum sucuri, lichioruri, prăjituri, bomboane si produse de cofetarie. Este inofensiv, dar trebuie administrat cu restricţie la copiii mici şi la preşcolari.

10. E322 – lecitină. Se găseşte în ciocolată, iar studiile arată că îmbunătăţeşte memoria şi menţine creierul în priză.

SURSA

2 gânduri despre &8222;Totul despre E-uri&8221;

  • unii ar zice ca legumele si fructele. eu cred ca ele cu atat mai putin.
   informatiile acestea sunt pentru cei care chiar tin sa traiasca 3999 de ani.
   stii care e vorba mea?
   am 40 de ani. daca am trait atat, mi se pare destul.
   adica nu destul, dar daca mai mult nu se poate… accept si gata.
   ocolesc ce nu merita folosit, dar nici sa fiu scrupuloasa… insa pentru unii merita sa spui informatiile.
   pentru cei care tin cont ca sa/si creasca astfel copiii si sa/i conserve ca sa nu faca fata la virusi… 🙂
   fiecare cu alegerile lui.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s