Noaptea Muzeelor, Bucuresti, 2012

Fost-am la conferinta de presa. 2-3 televiziuni. Restul e legenda. Au fost mai multi organizatori decat persoane care sa faca publicitate evenimentului. Organizatori, adica din fiecare locatie unde va fi usa deschisa in timpul noptii… a venit cate cineva, desigur important, pentru a prezenta oferta.

Am retinut si cred ca voi pastra si pentru mine invitatia celor de la

Scoala Centrala, cu expozitia lor de palarii, povesti despre domnisoarele celebre din vremurile apuse si ceaiul de lamaie, reteta din trecutul istoric al capitalei… – pentru prima data participanta in traseul muzeelor deschise noaptea…

Muzeul de Arta Veche Apuseana „Ing. Dumitru Furnica-Minovici” – cel mai departat punct din program, dar care merita luat in seama pentru ca barbatii vor gasi expozitia de arme, iar doamnele lor… tapiserii. Adevarat romantism pentru o seara de mai! – oferta aceasta este tot pentru prima data!

Muzeul National Tehnic Dimitrie Leonida – nu spuneti despre mine ca sunt o persoana tehnica si de aceea recomand asa ceva: eu merg acolo tocmai pentru ca nu ma pricep si vreau sa ma instruiesc macar cat o furnica! 🙂 – „Ştiinţa o ia razna la miezul nopţii”, un spectacol inedit în care tehnologia va prinde viaţă.
Vizitatorii cei mai curioşi vor putea simţi pe pielea lor efectele electricităţii statice cu ajutorul maşinii Winter. Aerul va trepida datorită zgomotului produs de Dinamul „Edison” şi al maşinii verticale cu aburi, cu un cilindru de tip „H. Brulé & C.ie ”, maşini ce au alimentat centrala electrică de la Teatrul Naţional din Bucureşti. Vor mai fi prezentate generatorul „Brush” (1882), maşina cu abur orizontală ce a funcţionat la Monetăria Statului (1888) şi… nu numai.

Universitatea Spiru Haret – pentru prima data in peisaj! – care aduce elemente inedite.

Romula, cel mai mare oraş roman de la sud de Carpaţi, a fost reşedinţa guvernatorului provinciei Dacia Malvensis şi unul dintre cele mai importante centre economice, comerciale şi culturale de la Dunărea de Jos. Monument istoric de Categoria A, Romula este un centru de referință nu doar pentru istoria românilor ci şi pentru cea a provinciilor romane dunărene.
Până în prezent, cercetările arheologice efectuate în acest sit, reprezintă mai puţin de 0,7% din suprafaţa sa de peste 30 040 000 metri pătraţi. Cu toate acestea, un număr de peste 10 000 de obiecte descoperite în acest sit se află în colecțiile Muzeului Romanaţiului din Caracal, Muzeului Naţional de Istorie a României, Muzeului Militar Naţional şi Muzeului Olteniei din Craiova. Dintre acestea amintim sarcofage, statuete, pietre funerare, vase ceramice, vase de sticlă, obiecte din aur, argint, bronz, fier și os.
O simplă raportare a numărului de piese la procentul infim acoperit de cercetările arheologice de până acum, ca şi mediatizarea întâmplătoare a acestui monument istoric de importanţă europeană, ne determină să considerăm că Romula este încă un tezaur arheologic prea puţin cunoscut.
Vizitatorii vor putea lua un prim contact cu acest monument istoric de exceptie, pe unde împăraţi ai Imperiului Roman au trecut sau îşi au rădăcinile.

În plus, cu această ocazie sunt prezentate și propuneri pentru regenerarea urbana a zonei Buzești-Berzei. Proiectele expuse in aceasta secțiune a expozitiei sunt rezultatul atelierului de proiectare pentru anul 5, desfășurate în colaborare cu arhitect Șerban Sturdza, sociolog Vintilă Mihailescu și arhitect Raluca Munteanu (grupul Arhitecților Voluntari). Propunerile studenților propun o mediere între contextul cultural, social, istoric existent și dezideratele administrației locale și ale investitorilor. S-a urmărit integrarea propunerilor în scara țesutului urban existent, atât din punct de vedere constructiv, cât și funcțional: regenerarea cartierului Matache – Gara de Nord. Analizele au condus la soluții ce pun accentul pe spațiul public, spațiul pietonal, conectarea la reperele existente și crearea unora noi, în spiritul identității locale.

 Sigur, recomand fiecare dintre sarbatori, si altii m-au convins ca s-au straduit pentru ca cele 4-10 ore de bucurie sa fie cat mai antrenante si educative, pline de invataminte si de stimuli pentru dezvoltarea mintii, ulterior, daca anterior inca nu s-a reusit aceasta 🙂 .

Eu nu pot decat sa le multumesc tuturor pentru truda si sa le doresc sa auda peste ani de la savantii, profesorii, oamenii de stiinta romani… „datorita Noptii muzeelor am inteles ca a invata este ceva amuzant si captivant, asa ca m-am pus pe treaba… si acum sunt cine sunt!” Pana la urma, proiectul de fata cam acest rezultat ar trebui sa-l tinteasca, dincolo de distractie, vinderea bauturilor prin cafenelele improvizate, vinderea de maruntisuri – amintiri si vederi, publicitate pentru mini-masinute (superba idee, de fapt!) si biciclete (felicitari pentru initiativa de anul acesta!).

Sa fie spre desteptarea Romaniei! 🙂

Precizare

Proiectul Noaptea Muzeelor (accesat aici cel din Bucuresti  :-)) se desfasoara in mai multe localitati din tara, iar cei interesati de subiect pot gasi informatii pentru zona lor astfel …

Cluj

Restul tarii

Reclame

Un gând despre &8222;Noaptea Muzeelor, Bucuresti, 2012&8221;

  1. aha…acum am inteles (ntz, ntz, ntz..superficiala mai sunt) deci.. ma pun pe treaba… si voi fi cine sunt !
    glumesc 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s