București, București, fratele meu ești…

 Zilele acestea, a fost ziua lui. Nu mi-e frate, chiar dacă așa spun versurile cântecului, nici măcar tată nu mi-e, de vreo 20 de ani îi calc trotuarele, iar el mă iartă că sunt cam grăbită uneori și i le *tropotesc*, așa că pot să zic despre el că mi-e un fel de tată, nu vitreg, dimpotrivă, adoptiv. Cum zic ardelenii, nu mi-e tată dulce, dar pe undeva pe acolo tot reușește… 🙂

http://youtu.be/ueBUapTxmOo

Am preluat și eu informații de pe 9am.ro, aflate la articolul 10 lucruri pe care nu le cunoști despre București

Recensamantul din 1992 (trei ani de la caderea comunismului) inregistra in Bucuresti un numar de:
– 109194 blocuri;
– 760751 apartamente;
– si un total de 1803635 camere.

Ceea ce inseamna o suprafata de peste 46.1 milioane metri patrati de locuinta (34.3 metri patrati pe apartament), conform pmb.ro.

Actuala stema a Capitalei a fost creata in 1993 pornind de la stema stabilita in 1921, scrie adevarul.ro.

Ca elemente heraldice contine un scut rosu in care este infatisat Sfantul Dumitru. Scutul este plasat pe pieptul unei acvile de aur, care poarta o cruce in cioc si o coroana deschisa desupra capului.

Ciocul si ghearele acvilei au culoare rosie, purtand in gheara o sabie de argint cu maner de aur, iar in cea stanga un sceptru cu acelasi colorit.

Intreaga reprezentare este plasata intr-un scut albastru, deasupra se afla o coroana cu sapte turnuri crenelate. Deasupra coroanei murale se gaseste o acvila cruciata, in zbor deschis.

Acvila face referire la originea latina a poporului roman si la continuitatea sa. Coroana deschisa, purtata de acvila, este coroana lui Mircea cel Batran, in vremea caruia orasul a devenit Capitala de tranzitie a Tarii Romanesti.

Coroana murala, semn al centrelor urbane, simbolizeaza locul pe care orasul il ocupa in ierarhia administrativa a tarii. Cele 7 creneluri semnfica statutul de municipiu al Bucurestilor. Acvila cruciata in zbor deschis, plasata deasupra intregii compozitii, arata ca orasul a fost inca din epoca feudala „Cetate de scaun”.

Sectorul 3, sectorul 2, sectorul 4… locuitorii din Bucuresti sunt la fel de atasati de sectoarele lor precum sunt de cartierele lor. Dar cand a fost impartita capitala in sectoarele arhi-cunoscute de astazi?

Reforma administrativa a venit in 1830 cand se infiinteaza “Sfatul Orasenesc” (Administratia Publica Locala de azi) si orasul este impartit in cinci zone (sectoare).

In 1979, Bucuresti ajunsese deja la opt sectoare, moment in care a avut loc o noua reforma administrativa:
– sectoarele 1 si 8 s-au unit, rezultand sectorul 1;
– sectoarele 2 si 3 s-au unit, rezultand sectorul 2;
– sectorul 4 a devenit sectorul 3;
– sectorul 5 a devenit sectorul 4;
– sectorul 6 a devenit sectorul 5;
– sectorul 7 a devenit sectorul 6.

Edward G Robinson este unul dintre cei mai cunoscuti actori ai Epocii de Aur Hollywoodiene. Era cunoscut mai ales pentru rolurile sale de gangster, precum Rico in „Little Caesar” sau Rocco in „Key Largo”.

A mai jucat in filme de succes precum „Double indemnity” si „The Ten Commandements”.

Inainte de a studia artele dramatice in SUA, Edward Robinson a trait in Bucuresti unde s-a si nascut in 1893.

Numele in certificatul sau de nastere era Emanuel Goldenberg. Dupa ce unul dintre fratii sai a fost atacat de o gloata antisemita, familia s-a hotarat sa se mute in SUA in 1903.

Robinson a prrimit un premiu postum pentru intreaga cariera din partea Acadmiei de Film in 1973, la doua luni dupa moartea sa. De asemenea a fost inclus in topul American Film Institute al celor mai mari 25 de actori din istoria cinematografiei Americane.

Potrivit publicatiei Sunday Times, confuzia dintre Bucuresti si Budapesta se afla pe locul 5 intr-un top al confuziilor geografice:
1. Palma de Mallorca, din Insula Mallorca, si Las Palmas din Insulele Canare
2. Lisabona, din Portugalia, si Lisburn din Irlanda de Nord
3. Amman, din Iordania, si tara Oman
4. Venetia, din Italia, si Viena, din Austria
5. Bucuresti, din Romania, si Budapesta, din Ungaria

De-a lungul vremii mai multi muzicieni celebri salutand publicul ca si cum s-ar fi aflat in capitala Ungariei. Intre acestia, James Hetfield, membru al trupei Metallica, sau cei de la Menowar.

De asemenea, s-a mai intamplat acest lucru la concertul din 1992 al lui Michael Jackson, in 1995, la Iron Maiden, la Morcheeba, in 2007, Lenny Kravitz in 2008 si Whitesnake, in acelasi an, scrie rtv.net.

Cel mai mare juramant de reinnoire a casatoriei in grup.

– 305 cupluri care au sarbatorit nunta de aur (50 de ani de casatorie) si-au reinnoit juramintele pe 7 iulie la Primaria Sectorului 2.

Cel mai lung lant de Pizza

– Pe 5 octombrie 2009, Jerry’s Pizza a realizat cel mai lung lant de pizza din lume compus din 2.200 de pizza si cu o lungime de aproximativ 500 de metri (496 metri mai exact)

Cea mai mare ciorba de cocosi

– Cea mai mare ciorba de cocosi internationali de rasa din lume a fost realizata in aprilie, in cadrul unei expozitii de pasari si animale de colectie, care are loc pe Soseaua Pantelimon.

Cele mai multe luminite de Craciun

– Mall-ul Sun Plaza din Capitala a intrat in Cartea Recordurilor cu decoratiile sale de Craciun din decembrie 2010, care la un loc au insumat aproape 500.000 de beculete (449,659).

Cea mai lunga trena de rochie de mireasa

– Bucurestiul a intrat in Guinness Book si cu cea mai lunga trena de rochie de mireasa in cadrul unui eveniment organizat de Mariage Fest. Croitorii au realizat o trena de 2.750 de metri, doborand recordul precedent de 2.486 metri.

In octombrie 1678, Serban Cantacuzino era pe fuga. Fusese acuzat ca unelteste impotriva domnitorului Gheorghe Duca si ca incearca sa preia intreaga putere.

Pentru a-si salva viata, Serban Cantacuzino fuge din Bucuresti dorind sa ajunga in Turcia, unde beneficia de sprijinul pasei. Fiind urmarit de oamenii lui Duca, se adaposteste timp de trei zile in Padurea Cotrocenilor, aflata dincolo de satul cu acelasi nume. In acele vremuri, padurea deasa a Cotrocenilor era un loc de refugiu pentru cei care doreau sa-si piarda urma, a talharilor si a nelegiuitorilor.

In limbajul acelor vremuri, expresia “ a te cotroci” insemna a te ascunde, a-ti perde urma. De aici si numele padurii.

Serban Cantacuzino se intoarca la Bucuresti cativa ani mai tarziu, iar logofatul ridica in Cotoceni o manastire intre anii 1680 si 1682, in semn de recunostinta fata de localnici si loc. Tot aici isi construieste palatul care multi ani mai incolo avea sa fie inlocuit de Palatul Cotroceni, scrie historia.ro.

Ceausescu a semnat actul prin care a luat nastere metroul, dupa ce s-a intors de la un simpozion international. Acolo aflase ca tendintele demografice in crestere demonstrau ca orice oras cu peste un milion de locuitori, cum era si cazul Bucurestiului, avea nevoie urgenta de metrou.

Ce-i drept, ideea nu era noua. Se facusera studii pentru construirea liniilor de metrou in Bucuresti inca de la inceputul secolului XX, scrie historia.ro.

Proiectul constructorilor lui Ceausescu initial prevedea doua mari linii care sa lege nordul cu sudul si estul cu vestul orasului, iar un inel circular de tunele sa lege cele patru capete ale magistralelor. Lucrarile s-au realizat insa dupa pofta dictatorului, cu segmente de legatura lipsa intre magistrale.

Initial, metroul trebuia sa fie construit din Drumul Taberei pana in Balta Alba. Insa Ceausescu l-a dispretuit pe Gheorghiu Dej si a mutat metroul, din creion, in Militari. Dictatorul zicea ca in cartierul Drumul Taberei locuiau „burghejii”, pentru ca fusese ridicat pe vremea lui Dej si ei nu aveau nevoie de metrou.

Nu a tinut cont de faptul ca, la acea vreme, Drumul Taberei era cel mai aglomerat cartier din Bucuresti. Nici de faptul ca Militari nici macar nu era construit la vremea aceea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s