Jurnalism narativ si scriitura personala – Fundatia Calea Victoriei (5)

… Si a fost ultima noastra intalnire. Uneori imi dau seama ca trecerea prin viata te face sa fii sceptic, detasat, sa simti ca nu te mai poti atasa de ceva. (Si eu sunt una dintre cele mai afective persoane, cum o fi cu ceilalti? 🙂  Referitor la subiectul empatie si sociabilitate un excelent articol aici.)

Ei bine, de Ana Maria Ciobanu, profa de la Jurnalism narativ, este imposibil sa nu te lipesti pentru ca este atat de calda si de prietenoasa incat toate prejudecatile se indeparteaza. Pentru povestile ce s-au scris in timpul cursului – aici.

Ieri am invatat despre ritmul pe care trebuie sa il aiba povestirea, ritm care este dat de dimensiunea paragrafelor. Daca sunt prea uniforme, cititorul este tentat sa sara peste ele, mintea lui spunandu-i ca nu aduc nimic nou. Daca sunt mai scurte, mai lungi, pot sa-l atraga, atat pentru ca pare alert cat si pentru ca pare ca se aduce ceva nou, se adauga detalii. (Din punctul meu de vedere, in zilele noastre nu mai are nimeni rabdare sa citeasca o carte cu 350 de pagini, asa ca multe dintre paragrafe trebuie oricum scurtate, in asa fel incat sa tinem cont de faptul ca trebuie sa educam intai publicul pentru a lua cartea in mana, apoi sa mai indrazneasca urmasii sa scrie romane de 500 de file.)

Teme:

1. Cauta in jur 10 imagini, motive, persoane despre care ai scrie.

Dintre ale mele:

– prima dragoste a copilului meu

– cadoul pe care i l-am dat cuiva drag si l-am gasit la altcineva, pe care nu-l sufeream – neglijenta fata de daruri

– dupa cum ne place un cartof impanat cu … toppinguri, ce-ar fi daca ne-am vedea pe noi un astfel de cartof si ne-am da seama care sunt toppingurile care plac cel mai mult celor din jur

– o vanzatoare agitata a incercat sa-mi vanda ceai din acela scump, dintr-un bol imens, iar isteria ei a facut-o sa verse mai mult de 2 kg din bol… oare l-a vandut, cules de pe jos, sau l-a platit?

– turul rochiilor persoanelor bogate si darnice (eu am avut odata o rochie de la o tipa, care stia despre respectiva rochie ca a trecut pe la alte 5 femei)

– Angela Similea, intre fericirea pe care o aveam cand o ascultam (cred ca am trecut adolescenta doar datorita melodiilor ei, altfel innebuneam) si sentimentele ei, umane, de durere, pe cand oferea fericire

– influenta ghicitului (in cafea, in palma etc) asupra celui care face lucrul acesta (stiu ca nu intelegeti la ce ma refer: cand mergeam la prietena mea sa-mi ghiceasca in cafea, mama ei m-a oprit odata, definitiv, pentru ca era epuizata dupa fiecare ghicit si simtea ca nu mai poate respira, trai etc – la capitolul ghicit a fost o adevarata isterie – glumesc! – intre noi, pentru ca fiecare avea o experienta si fiecare era de partea ideii ca nu trebuie apelat la asa ceva si nu trebuie sa crezi in asa ceva!)

2. Sapou – bucatica de text dintre titlu si introducere

– trebuie sa ne convinga sa citim textul

– sa nu ne spuna tot

– sa promoveze subiectul

Cum suna sapoul povestii mele?

Femeile care il cucereau pe tata aveau o singura calitate: nu erau mama. Iar eu doar pe mama o iubeam, asa ca incercam s-o protejez de el: chiar si lovindu-i amantele.

3. Despre primul radio personal (si aici) – sursa ideii abordate

La orice curs de-al Anei ar merita sa mergeti.

(Despre primele ocazii am scris aici (1), aici (2) si aici (3). – Sper sa-mi fac timp sa vorbesc si despre 4, pentru ca merita.)

……………… Aici se incheie cursul. Sper ca v-am fost de ajutor, celor care sunteti interesati de scris.

Un gând despre &8222;Jurnalism narativ si scriitura personala – Fundatia Calea Victoriei (5)&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s