Scop

Soren Kierkegaard:

Ceea ce într-adevăr îmi lipsește este o înțelegere clară a ceea ce trebuie să fac, nu a ceea ce trebuie să știu. Important este să mă înțeleg pe mine însumi, să văd ce anume vrea Dumnezeu să fac… să găsesc ideea pentru care să trăiesc și să mor.

Preferatul lui Cătălin începe să-mi placă și mie, dar acum nu mai am cu cine vorbi despre el, pentru că înțeleptul a plecat în Alaska. Oricum, mi-am permis să iau frântura asta de text de la el de pe blog și să-i mulțumesc pentru că mi-a deschis ochii cu privire la S. K.

Soren Kierkegaard a fost întrebat de regele Danemarcei, Christian VIII, cum crede el că ar trebui să se comporte un rege.  Kierkegaard i-a răspuns, printre altele, că ar fi foarte bine ca regele să fie urît (Christian VIII era un bărbat foarte frumos). Apoi, a mai spus el, ar trebui să fie surd şi orb sau cel puţin să se comporta ca şi cum ar fi, pentru că asta ar rezolva o mulţime de probleme. Şi n-ar trebui să vorbească prea mult, ba chiar ar trebui să aibă un discurs standard pe care să-l folosească în orice ocazie, deci un discurs fără conţinut.

E greu de spus dacă Kierkegaard nu făcea altceva decît să fie ironic, pentru că ironia era una dintre preocupările lui principale. Ironic sau nu, trebuie admirat curajul de care a dat dovadă. Dar mai mult decît curajul lui Kierkegaard, trebuie admirat regele care a întrebat: pentru că a întrebat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s