Concert din muzică de (Ry)bak – la Craiova

17. 🙂

Hortensia Papadat Bengescu a scris Concert din muzică de Bach. Un volum inedit pentru acea perioadă – acum nu știu cine îl mai citește. Eu, știind că nu mai citește nimeni, m-am gândit să scriu cartea aceasta – în amintirea mea!

Am pornit spre Craiova pentru a-mi vedea preferatul.

1. Cu o săptămână înainte, le-am dat un telefon prietenilor mei de acolo: Mă primiți în noaptea de 2 iunie?

Vinoooooooooooo!

Ce puteau să zică? Nu că nu îndrăzneau să mă refuze, nu că le era rușine să spună NU, dar cum să o respingă pe cea care era să le fie noră? Fiul lor m-a cerut de nevastă, iar eu înclinam să spun da; soțul meu era gata să se dea deoparte, doar fiul meu mi-a spus: *Dacă eu am fost refuzat la 3 ani și nu am murit, nici el n-o să moară dacă nu accepți. Așa că mai bine rămâi cu tati.*

Cine n-are copii, să-și facă, pentru a le da înțelepciune: posibilul meu soț a suferit câteva ore, apoi s-a întors la jucăriile lui de pluș, care l-au ajutat să mă uite. Sigur că m-a recunoscut acum, când m-a văzut, chiar s-a fâstâcit puțin, dar a refuzat să se refugieze în brațele mele – cred că voia să mă pedepsească pentru indiferența mea de acum câteva luni. 🙂

2. Cum mă apropiam de Craiova și prietenii mei erau la cules căpșuni, de pe moșia lor (căpșunile cele mai parfumate din Univers! Faceți o vizită la Boureni și veți descoperi ce înseamnă parfum de căpșună, nu miresmele marilor case de esențe!), am dat un telefon la o prietenă pe care o cunoscusem în excursia de la Paris – Vin fetele mele să te ia, stai la noi oricât, pentru că noi stăm chiar lângă Urlătoare.

Am încercat să-i explic: Eu vin la Craiova, nu merg pe Valea Prahovei, spre cascada Urlătoarea,

dar ea m-a întrerupt senină: Stau la 20 de metri de locul unde se asamblează scena. Dacă tu îți imaginezi că o pot numi altfel, dă-mi tu o idee.

De la fereastra balconului ei am fotografiat Muzeul de artă, restaurat:

IMG_1682

O parte din Prefectură:

IMG_1683Craiova își dorește să fie capitală culturală europeană în 2021. Foarte bine: chiar dacă nu va fi, tot ceea ce pregătește acum de zor pentru a fi luată atunci în seamă, va rămâne locuitorilor – nu va putea lua refuzul european nimic din ceea ce s-a construit sau … legat. A fi capitală europeană nu e mare lucru, dar a fi capitală culturală europeană înseamnă că ai și ești interesat de curente culturale. Acesta ar fi primul dintre concertele care demonstrează *aplecarea* spre frumos a craiovenilor. Cred că, fără bani, oricine vine la un concert în care evoluează Rybak – nu știu însă câți ar fi plătit pentru a asculta rock simfonic al Filarmonicii Oltenia. Nu spun că nu a fost minunată interpretarea, dar nu îmi dau seama câți dintre cei de acolo ar fi fost de acord să scoată bani pentru asta – că ei doar au scos cornițele din casă, în mijlocul orașului, nu au investit pentru cultura lor. Oricum, e mai bine să mă opresc din considerațiile mele.

3. Mi-am împlinit visul. Era stabilit să merg să-l văd în Norvegia. Am avut posibilitatea să-l văd la mine acasă – și când spun asta nu înseamnă România, ci Craiova, pentru că Oltenia, într-un fel, e casa mea.

Sunt fericită pentru că am ajuns acolo și pentru că mi-am îndeplinit un vis.

Nu am poze. Eram cu o mână pe geantă, pentru că nici acolo nu poți scăpa de tinerii *culți* ai străzii și în cealaltă aveam telefonul, prin care transmiteam prietenelor din București, să simtă o picătură din starea de *live*… Și, oricum, la cât de titirez este Rybak, orice ar fi ieșit în mișcare, deci nu avea valoare. Cei interesați să caute pe Facebook la el, că postează mereu poze cu el!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s