Clubul de lectura

Clubului de lectura ii dedica Eileen Spinelli cartea Princess Pig, una dintre cele mai amuzante pe care le-am citit vreodata.

La finalul povestii, o intrebare pentru bucuresteni – pentru ca in timpul anului e mai dificil sa ma deplasez in alte localitati. Acum, povestea.

In timp ce purcica dormea, o esarfa pe care scria PRINTESA cade asupra ei si se gandeste de-acum: sunt printesa. Vaca ii spune: printesele poarta coroane. Ea isi gaseste o ceasca de cafea, onsulata pe margine, asa ca … are coroana. Vaca ii zice insa ca trebuie sa aiba si colier – purcica isi face rost de unul din floricele galbene, care in bataia soarelui pareau aur. Cocosul o ironizeaza: Nu poti fi printesa, nu mirosi ca ea… Asa ca ea s-a dus si-a facut o baie in … crini.

Poneiul, in ciuda mirosului ei, o anunta scurt: Imi pare rau, dar esti doar o purcica. Guitand, purcica il pune la punct: Poate tu esti doar un ponei. Eu sunt o printesa purcica.

In momentul in care s-a mai urcat si pe scaunul tractorului, capra a decretat: Purcica e chiar o printesa.

Fermierul ii ofera sa manance laturi, ea opteaza pentru o placinta princiara, care tocmai de racea pe pervazul fermei.

Plina de reverenta, capra ii ofera o baie printesei porc, dar ea cere spuma roiala, ceea ce si primeste. Vacii, la apus, printesa ii cere o perna princiara si cocosului ii porunceste sa cante – paiele sunt perna moale si cucuriguuuu ultimul sunet pe care ea il aude…, inainte de sforaitul poneiului: Tu esti doar o purcica.

Da Vinci ratoiul vine a doua zi si-i face un tablou, toata lumea e incantata de printesa minunata, care suspina totusi dupa niste noroi in care sa se tavaleasca, dar i se interzice… ca unei printese, nu? In timp ce, pe seara, suferea ca nu are parte de balaceala dorita, aude zgomot din hambar: intreaga ferma de animale avea petrecere, dar nu o chemase nimeni pentru ca ei nu se ridicau la nivelul ei… Poneiul le reaminteste, insa, ca ea nu este printesa si ca ar putea sa ramana printre ei.

*It*s a fine thing to be a pig, if a pig is what you are.* – a decretat poneiul.

A impartit coroana caprei, colierul – vacii si afisul de printesa… cocosului. Si s-a apucat sa danseze cu singurul ei prieten care spunea adevarul, Poneiul.

………………………………………………………….

Intrebarea mea, de om care iubeste cititul, este … doreste cineva sa avem un club de lectura, pe care sa-l desfasuram la o biblioteca din oras, aleasa de comun acord?

Amanunte discutam pe mail: despresufletulmeu@yahoo.com.

 

8 gânduri despre &8222;Clubul de lectura&8221;

    • să știi că asta ar trebui să facă profii de română! eu am făcut voluntariat pentru o bibliotecă de copii – am terminat un master în educație și pentru că era la o universitate străină și ei cer voluntariat, am ales biblioteca de copii. ei bine, am propus la zeci de profesori și mi-au spus că lor le ajung bibliotecile din școlile lor, că cei mici nu le citesc nici pe acelea. ori ideea clubului de lectură este tocmai să ajuți să vadă frumusețea, nu să-i aduni pe cei care deja citesc și nu se urnesc din pat, pentru a discuta cu alții…
      de 6 ani încerc să realizez asta. 🙂

      • Nu sunt „nostalgica”, dar sunt ceva mai „batrana” si imi amintesc de o bibliotecara de la scoala la care am lucrat pentru prima oara. Crease un cerc de lectura, la care copiii prezentau scurte recenzii de carte, ea proiecta felurite filme si diafilme, invatatoarele si unele profesoare de limba romana puneau in scena cu copiii scenete inspirate din lecturile lor. Cele mai reusite erau prezentate la serbarea de sfarsit de an scolar… Copiii erau foarte atrasi de aceasta activitate. E drept ca cerea efort si timp suplimentar din partea celor mari. Daca ceri acum asemenea lucruri, esti etichetat imediat drept „comunist” ! 😦

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s