Conferință de presă – Mihail Șișkin

La Cărturești (strada Arthur Verona), a avut loc întâlnirea scriitorului cu presa.  Nu știu cum se face că astfel de evenimente sunt un magnet pentru cei duși cu pluta, iar cei în drept nu îi pun deloc la punct. O doamnă avea pretenția ca nimeni să nu fotografieze cu blitz. La o conferință de presă! Probabil că se simțea tablou de miliarde și nu voia să fie atinsă nici măcar cu spatele blitzului, pentru că, vă dați seama că toată lumea îl fotografia pe invitat, nu pe ea… 🙂

Pe de altă parte, organizarea unor astfel de conferințe mi se pare că lasă de dorit! N-au fost mai mult de 10 persoane, de la 10 trusturi, presă audio, video, scrisă. Dacă ar fi fost 50 de interesați, aș fi zis că sărăcea editura dacă oferea celor prezenți o carte, dar era o mână de oameni. O mânuță… 🙂 (Un puști de lângă mine, probabil nou, în domeniu, zice dezamăgit… *Aș dori și eu o carte… Ori au dat celor pe care deja îi cunosc, ori nu dau deloc, nu îmi dau seama, însă hai să fim serioși… Șefa m-a trimis la 3 evenimente, dar trebuie să scriu doar despre două. De la celelalte două am primit niște cadouri… Pe care credeți că le voi alege pentru a le prezenta, dacă tot sunt așa de zgârciți cei de la Curtea Veche?*)

Și-acum, trecând spre frumoasa întâlnire cu scriitorul rus. Mai multe amănunte despre el, aici.

În imagini apar, de la stânga la dreapta – Miruna Meiroșu, PR la editură, scriitorul, traducătorul său cu această ocazie și traducătoarea celor două volume ale sale, Antoaneta Olteanu.

Impresionant a fost să aflăm că Părul Venerei este, de fapt, o carte care pornește de la o întâmplare a cărei protagonistă este mama sa. Când ea lupta cu cancerul, i-a oferit jurnalul din adolescență și, citindu-l, scriitorul a văzut că nimic din ceea ce era în societate nu o afecta pe ea, nicio schimbare politică, ea doar își căuta dragostea și era de-o puritate extraordinară… Până să crezi că astfel de ființe sunt naive, poate chiar prostuțe, poți ajunge la o altă concluzie – că Dumnezeu lasă astfel de persoane pe pământ pentru a fi viața celor din jur mai frumoasă (spunea scriitorul) . *De fapt, cartea aceasta este încercarea mea de a răspunde la cele două întrebări mari ale oamenilor: cum să trăiești și ce faci cu moartea.*

Scriitorul a fost foarte înțelept la întrebarea dacă scrie două sau mai multe romane în același timp și se vede că face parte dintre scriitorii estului, nu ai vestului – se lasă căutat de muză, nu are scheme date la un seminar, nu aruncă în aer subiect după subiect, ca puncte de cotitură, pentru a ține trează atenția omului, ci merge pe ceea ce îi curge din pana creatoare. Se vede a fi sclavul romanului, nu ca cei din cealaltă categorie care sunt stăpânii romanului.

Au fost 30 de minute frumoase, cele petrecute avându-l în față pe Mihail Șișkin.

(Pentru cei care pot ajunge, mâine, de la 18, 30, este întâlnirea cu cititorii, la Galeriile Artmark (Palatul Cesianu-Racoviță, Strada C.A. Rosetti, nr. 5, etaj I) . Nu veți regreta!)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s