Cum educi adolescenții altora…

Asta e tare. E cea mai tare secvență la care am asistat în viața mea. 🙂

Aștept părerea voastră.

Eram cu o prietenă la Mc, la Unirea – am urcat la mansardă pentru că era mai liniște. Erau 3 mese ocupate, unii plecau, alții veneau… Tot trei ocupate rămâneau. La un moment dat vin două familii tinere, cu 3 copii micuți – aceștia alergau, mâncau, se hlizeau. La un moment dat, nu am mai auzit clinchet de pitici și am știut că se întâmplă ceva.

În același timp, privirea, chiar dacă eu sunt o persoană foarte largă în gândire, se tot ducea spre o masă unde doi adolescenți se sărutau, dar se sărutau, frățâne, ceva între porno și patimă, ceva între *te pierd* și *du-te că nu-mi trebuie persoana ta*. Adolescenții, familiile tinere și noi alcătuiam un triunghi echilateral…

Deodată, văd pornind un atac de muște. Zburau spre masa adolescenților, dar nu-i nimereau. Sărutul lor mă fascina, mă oripila, iar muștele care când aveau culoare albă, când galbenă, nu-mi dădeam seama de unde vin…

Muște… Micuțe… Dar parcă … sunt bucățele de pâine, parcă… sunt bucățele de cartofi prăjiți…

Oameni buni, unde suntem – în poveștile pentru puști, când sunt pedepsiți cei răi – nu au voie să mănânce, dar li se flutură mâncarea pe sub nas?  În antichitate, când se amețeau burțile nemâncate ale sclavilor, cu lucruri care semănau cu mâncarea? Hei, prin ce trec eu acum, privind eu una, dar, ia te uită, nu m-am înșelat, chiar aceasta se întâmplă … familiile cu copii mici aruncă în tineri, de ceva vreme, cu …. mâncare.

Halal țintaș, spune cu obidă una dintre femei, indignată și pe bărbatul ei nepriceput și pe tăntălăii de adolescenți – a, nu, ăia chiar nu sunt tăntălăi la câtă acțiune prestează! 🙂 Femeia își ia burta la plimbare și ajunge lângă cei doi tineri (n-o desparte prea mult de vârsta lor, are cel mult 6 ani în plus, mai mult ca sigur!) și le spune categoric: *Sunt copii de față, opriți-vă!*

Cei doi încremenesc – ei veniseră aici cu gând că nu-i găsesc părinții pentru că nu le-ar trece prin cap să urce la etajul 1, Mc, ora 13,30 și … ce belea pe capul lor! Au dat de …. părinții altora… 🙂

Care i-au pus la punct mai ceva decât ai lor – sau poate că mai delicat și mai pufos, că ai lor i-ar fi și păruit.

În toată această perioadă, la alte mese au stat bărbați singuri, femei singure, prietene sau prieteni, fiecare reacționând conform stilului – unul a schimbat bancheta, întorcându-le spatele, una a plecat nervoasă, trimițând femeia de serviciu din fast-food, bărbații – dându-și coate cu privire la erotismul celor doi…

Iată, mă gândeam eu, că pe acești părinți mamele nu i-au învățat să nu se joace cu mâncarea, iar pe acești adolescenți părinții nu i-au convins că mâncarea se îmbucă din farfurie, nu de pe buzele unui prieten…

Cine ce are de zis cu privire la acest episod? 🙂

Anunțuri

16 gânduri despre &8222;Cum educi adolescenții altora…&8221;

 1. E complicat de comentat atâta timp cât nu ai „văzut filmul”. 😛 Dar să ştii că ştiu un caz în care copilul unor vecini nu a avut voie să vadă niciun film marcat cu „12” până ce, ai ghicit, nu a împlinit 12 ani. Şi cum maică-sa era casnică, realizezi că lucrul ăsta chiar s-a întâmplat. Aşa că de ce să te mai miri.

  • nici fiul meu nu s-a uitat la filme pentru 12 ani pana nu a avut 12. mi se pare rational, oricum si in cele fara semn tot sunt porcarii…
   insa e o diferenta intre a inchide ochii la ce se intampla pe ecran cand se dezbraca unii si a-i vedea pe viu pe cei care se manifesta langa tine.

 2. Eu recunosc ca pe mine ma enerveaza genul acesta de exhibitionism deplasat al unor gesturi care ar trebui pastrate pentru budoar, insa nu le atrag atentia. Ma oripileaza si atat, sunt constienta ca nu pot eu sa fac educatie copiilor altora.

  • eu mi-as fi pus copiii pe scaunele care ii tineau cu spatele la ei. 🙂
   adica e totusi spatiu public si nu ma pot opune manifestarii… daca au libertate altii, de ce le-as interzice unor tineri… 🙂

 3. hmmm..curioasa intamplare. desi , nu unica. cu siguranta parerile vor fi pro si contra , sau chiar de mijloc.
  Dar personal, parerea mea este ca…
  In nicun caz reactia de genul a ”altor” parinti nu va vreun rezultat…sa zic sustenabil. Si in niciun caz..nu asta e procedura.
  DIn moment ce parintii , indeosebi mamica cu 6 ani mai mare decat adolsecentii, au reactionat atat de , violent , as spune la gestul de iubire a celor doi adolsecenti, e clar ca de fapt , se confrunta cu propriile frustrari si nu prea e in stare sa le gestioneze..inteligent.
  Nici gestul tinerilor nu este de laudat. CRed ca ar fi putut gasi o alta strategie pentru a-i atentiona.Daca chiar isi dorea un rezultat din partea lor.
  Asa, nu a reusit decat sa-si invete proprii copii, ca sarutul (chiar si sub forma aceea plina de pasiune) este ceva rau, iar pe adolscenti, i a determinat sa continue cu si mai mult sarg acolo sau in alta parte..ceea ce au inceput….

  • da, sunt multe semne de intrebare… in dreptul tinerilor, asta este… hormoni, dragoste, spirit de fronda…
   dar sa degradezi un om in halul asta, aruncand cu mancare in el…
   as fi chemat paza, daca tot ma deranjau…
   as fi apelat la sefa magazinului – e etajul copiilor, uitati… copiii mai mari sa se duca la sex shop… 🙂
   dar nu asa ceva…
   vorba ta, frustrarile se vad, se simt…

 4. mda..stii nuar fi o problema frustrarile. caci cu totii avem. destule. dar e important sa le gestionam int run mod sanatos si inteligent, pentru binele nostru dar si pentru viitorul copiilor nostri.
  Din pacate a celor ce au facut asta, este f posibil sa ajunga sa faca cam..aceleasi lucruri ca si adolscentii din trecutul lor, in care aruncau altra data cu mancare..

  • exact la asta m-am gândit, privindu-i pe părinți – erau la câțiva ani de la o astfel de experiență… adolescența lor nu le mai spunea nimic… erau – chipurile! – părinți responsabili, dar ce lecție dădeau copiilor? aruncați cu pâine și cartofi prăjiți în cei care fac ce nu e corect… n-o fi corect ce făceau adolescenții, dar și adolescenții și copiii au primit o lecție de lipsă de politețe care va fi însușită… *așa s-au purtat ăia cu mine, așa mă voi purta și eu cu alții…*

 5. Mai m-ar fi amuzat situatia…sincer eu stii ce as fi facut? Imi luam sucul si cartofii prajiti, scaunul si m-as fi pus in fata lor sa ii urmaresc. In aceasta situatie, sigur se sesizau, pentru ca in mod sigur nu era locul potrivit.
  Tine de fiecare cum reactioneaza, insa gestul parintilor nu il comentez, pentru ca oricum e sub un comentariu decent, cu toti hormonii tinerilor. :))))

  • da, putea să fie mai drăguță o astfel de abordare… ca la tv, să stai în fața lor… 🙂
   chiar amuzantă și cred că nici tinerii nu se simțeau atât de umiliți, dar meditau la stilul de abordare a iubirii…

 6. citind postarea, mi-am amintit de cind eram foarte tinara si foarte indragostita….si m-am sarutat cam 5 (cinci!) ore in parc cu iubitul meu…. ce vremuri…noi indragostiti lulea, ziceam ca nu ne vede nimeni ; ce stiu eu! acum cind vad pe aceesi banca adolescenti care se saruta, ma umfla risu-plinsu…imi pare rau de acea mama care i-a apostrofat, dar mai rau imi pare pentru cei care i-au bombardat cu mincare.acest gest este mult mai condamnabil moral decit faptul ca cei doi de sarutau in Mc.cine nu a gresit sa arunce piatra!

  • vezi, tu, eu, alții ne aducem aminte de cum eram când eram de seama lor…
   oare cei de 22 de ani cum nu-și aduc aminte de cum erau la 16?
   unii ar trebui să ne dea nouă viețile lor să le trăim… pentru că știm mai bine! 🙂

 7. Cel mai simplu este să arăți cu degetul și să dezaprobi vehement. Dar soluția? Care e soluția? Ce au înțeles cei doi pupăcioși? În niciun caz că gestul lor trebuie să fie unul intim care să îi privească pe ei doi și atât, pentru că are farmec undeva unde sunt feriți de privirile și reacțiile diferite ale celorlalți. Eu au înțeles că ăilalți sunt fie invidioși, fie răutăcioși și ori nu i-a deranjat deloc, ori i-a înrăit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s