Vocea României – finala, 2013

Am fost acolo, ca și anul trecut. Doar că anul trecut totul a fost măreț, anul acesta parcă lucrurile n-au mai stat la fel. Nu mă refer neapărat la concurenți.

Voi spune și părerea mea despre ei, dar nu despre aceasta aș vrea să fie comentariul meu. (Sânziana a avut super spectacol cu Moga, a fost bine pusă în valoare de Bodo și a fost măreț acompaniată la acapella, atât de corul dirijat de George Natsis cât și de cei doi tineri care făceau beat-box. / Nour – cât de artist complet poți fi dacă nu ai un zâmbet pe față, decât foarte chinuit? Însă, da, atunci când a cântat melodii ce te pot ucide sufletește, ca minunatul fado, m-a determinat să aplaud în neștire. Interpretarea aceasta a fost cel mai de soi regal din program, a fost delicios desert, fantastic și neașteptat cadou ce te determină să zici… Uau! Și apoi să tot repeți – Uau, uau, uau… / *Marele actor* n-a fost prea înțelept sfătuit la duetul cu Paul Csucsi (Ciuci, după Wiki! 🙂 ), ceea ce i-a scos în evidență foarte clar lipsa de calități, poate de aceea s-a și situat pe 4! / Cât despre Mihai Chițu… cel puțin el a avut o poveste în spate, chiar dacă n-a pronunțat bine cuvintele în italiană, chiar dacă a uitat versurile din română… Faptul că n-a auzit în viața lui Caruso – dar cum să vrei să te faci cântăreț, dacă nu ai atâta cultură muzicală încât să știi despre Caruso, este una dintre melodiile de fond ale culturii muzicale!, faptul că n-a știut partitura de la O, sole mio și că a făcut față cu brio la duetul cu Corina Chiriac, pe lângă perseverența lui de a veni timp de 3 sezoane – în primele două fiind respins, în al treilea câștigând, toate acestea la un loc scriu măcar o poveste motivațională, chiar dacă în rest nu pot spune că era o Voce!)

Motivul pentru care scriu despre Vocea României este copilăresc. Vreau să vorbesc despre strategia adoptată la organizarea din acest an. Eu am zis că pauzele – care anul trecut erau de 15, 20 de minute – au fost mai scurte pentru că e criză și nu s-au mai găsit sponsori. Soțul meu, mai pașnic și mai optimist din fire, în ce privește starea societății!, a zis că e vorba despre faptul că … realizatorii au înțeles că pierd publicul și au preferat să renunțe la sponsori. (Naiv, nu? 🙂 )

Pe de altă parte, invitații acestui spectacol… au lipsit! 🙂  Ei bine, da, anul trecut a fost o spoială de vedetă, dar măcar a fost cineva din afară. Anul acesta, din lipsa banilor – zic eu!, pentru un nou format – își spune soțul meu părerea!, au cântat… cei dați afară.  Georgia s-a prelins ca o reptilă pe sub privirile noastre (vorba poantei: păcat că nu era miriapod, la cât de mult avea de arătat!) – dar era dintre cei excluși, iar cei trei puști au prestat pe melodia lui Moga, în timp ce în sală erau… Ștefan Stan, câștigătorul primei ediții și Julie Mayaya, câștigătoarea de anul trecut. Ce se petrece aici? (Să ne imaginăm că suntem la o olimpiadă de fizică și când ajungem la olimpiada pe țară îi punem pe cei care au picat la cea de pe oraș să le dea o lecție despre cât de bine se pricep la formule și probleme… Sau suntem la olimpiada de iarnă și se întrec unii la sărituri cu skiurile, iar în finală vin cei aflați sub linie ca să le arate celor ce vor lua premii cât de maiestuoasă este metoda lor de desprindere de zăpadă!) A, și să nu uităm că, în vreme ce cele două voci stăteau pe scaune, Vizi Imre a venit să cânte o melodie pe care o știam din copilărie, adică să imite vocea unui cunoscut, nici măcar să presteze ceva personal!

Faptul că a mai cântat și Loredana mă pune pe gânduri – deși a avut cea mai frumoasă piesă, după acel superb fado!, orchestrată și aranjată de fantasticul George Natsis, care mereu este the best: la dirijarea corului, la cântatul la pian, la armonizare! De ce doar ea dintre cei 4 maeștri? Pentru că ei au asigurat momentele celelalte cu *depășiți*? Ea s-a prins că, de fapt, e o scădere să dai oamenilor ceea ce ei au trimis acasă? S-a gândit să se arate în toată splendoarea sa, pentru a mai ridica puțin nivelul unui spectacol și așa slab? (Oricum, pentru mine a fost o revelație melodia cântată de ea, am ascultat-o a doua zi de sute de ori! Așa că, felicitări, Lori, se pare că pe tine știi să te pui în valoare! )

Nu știu cum vine asta, dar trofeul, la toate marile evenimente,  este înmânat de cel care a câștigat anterior. La Vocea României 2013, Julie s-a uitat de sus cum primește un Chițu înnebunit de uimire un trofeu de la cineva care n-are nimic de-a face cu muzica! Și iarăși nu știu ce să spun, dar în vreme ce anul trecut s-a stat la poze 40 de minute, toți antrenorii fiind prietenoși cu câștigătoarea, cu foștii concurenți, anul acesta în 3 minute s-a evaporat toată lumea! Aveau cântări? Erau supărați că a câștigat tot Brenciu? Știau că s-au făcut ceva mișculații? Habar n-am, cert este că oricum pentru cei din echipa câștigătoare a început cheful, iar pentru ceilalți … ridicatul din umeri.

Acum, serios, ce poți face ca antrenor, dacă acesta este nivelul elevilor tăi? N-ai Vocea, ci ai o voce, iar în acest concurs nu s-a arătat Vocea care să-i lase în urmă pe ceilalți, chiar în cuști, închiși din propria lor lipsă de talent, ci toți au avut cam aceleași posibilități vocale… (Mi-a plăcut replica lui Moga când Smiley, modest, a zis… *Noi nu suntem dintre cei mai buni* – *Vorbești în numele meu și-al tău, nu? Nu privi spre partea cealaltă… *  –  Sincer, voce ca a Loredanei și potențial de a trece dintr-un registru în altul ca ea, de a se reinventa și a aborda orice, n-a avut nimeni în România până acum. Doar nu-ți imaginezi că ceea ce ea a reușit într-o viață a avut cineva la preselecția de anul acesta sau va avea la cea de anul viitor… P.S. Nu sunt fan Loredana, nu-i ascult melodiile, dar sunt obișnuită să recunosc sus și tare valoarea, chiar dacă nu e pe gustul meu!)

Vocea României este un spectacol și trebuie privit ca atare – până când va impune valori va mai trece ceva vreme. Până la urmă, nici Eurovisionul, care adună ce e mai fredonat din zeci de țări, nu dă roade prea mari, despre câștigători auzindu-se foarte puțin ulterior. Și repet e vorba de zeci de țări. Ce să mai zicem noi despre ai noștri,  aceiași an de an, poate, făcând parte dintr-un spațiu atât de îngust, ca România?

Păi ce să mai zicem – să ne bucurăm de pâine și circ, să apreciem ce este și să încercăm să dăm ce avem mai bun, în domeniul nostru.

P.S. Anul acesta make-up a fost un bărbat, se pare că au concediat-o pe doamna 🙂 de anul trecut. Poate faceți același lucru și cu menajerele, anul viitor, pentru că, după cum ați văzut, au lăsat pianul plin de praf, îmi venea mie să ies din sală și să șterg clapele cu mâneca bluzei mele. (Săracul George Natsis a plecat cu mâinile murdare după acompaniamentul de geniu… Băieți, puneți și voi la punct femeile de serviciu?)

Reclame

8 gânduri despre &8222;Vocea României – finala, 2013&8221;

  1. M-a uns la suflet articolul! Ai punctat perfect. Preferatul meu a fost Nour, chiar dacă Sânziana a avut calitățile vocale. De ceilalți..hm…mă abțin…
    Dar da, foarte slab calitativ anul ăsta şi cu multe semne de întrebare.

    • am avut timp și am modificat în articol, dar am lăsat și observația pentru a se ști că am reușit să fiu atât de corectă cu ajutor din exterior. asta este, singuri nu suntem perfecți – doar în echipă! 🙂
      un an bun!

  2. Pingback: Ecouri ale…Vocii | BLOG D'AGATHA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s