Take, Ianke si Cadir

Palatul copiilor, ora 19.

De multa vreme doream sa ajung. Era o datorie fata de fetita de 12 ani, care eram atunci cand am vazut prima data piesa de teatru… Eram curioasa cum este acum, pentru mine, acest subiect, cum percep acum lucrurile. Pe vremea aceea, habar nu aveam de problemele dintre nationalitatile conlocuitoare, nu intelegeam care este subtilitatea vietuirii la un loc a unui roman, cu un evreu si un turc. Si toti afaceristi 🙂 . Intre timp am crescut (sper!) si am invatat unele concepte ca prejudecati, rasism, complexe de superioritate… Textul lui Victor Ion Popa este nemaipomenit – m-am gandit sa caut pe la anticariat o carte de-a lui, ca sa o am aproape pentru cand sunt in criza de idei, in ceea ce priveste replicile… Nu poti sta fara zambet pe buze… La final, te doare gura… Nu de spus cuvinte urate, ca de obicei, sau de varsat nervi, ci de ras.

Sa spun drept, problema evidenta a spatiului cultural romanesc a fost, este si va ramane sonorul. Mai ales la o comedie, cand lumea incepe sa rada, zguduind sala in aplauze, nu mai auzi tu nimic din ceea ce se spune… Iar cand ti-e lumea mai draga… frazele se spun in soapta, soapta, evident, nepreluata de microfoane – actorii nostri se cred trompete, au impresia ca se pot auzi de la distanta, dar nu-i chiar asa. (Pe Ioan Gyuri Pascu am vrut sa-l vad in mod deosebit si tocmai el, care este turcul, cu repertoriu pocit, nu se aude, nici cat negru sub unghie… )

Jocul celor trei personaje principale a fost excelent. Tinerii nu m-au prea convins. Insa cert este ca au fost 2 ore excelente… Mergeti sa vedeti piesa, daca aveti ocazia. Poate ca va va fi de folos sa vedeti alte doua interpretari inainte, desi cred ca savurand-o pe cea din 2001, cea din prezent va pali…

1976  – http://www.youtube.com/watch?v=KJHSh4zvOeU

2001 – http://youtu.be/M4EEGIb3DT8

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s