Cum să-l fac pe copil să citească?

Eu am un principiu: sunt sinceră, chiar dacă oamenii aruncă după mine cu pietre. Așa că-mi voi spune foarte clar părerile cu privire la acest subiect sensibil.

Am fost un copil care a citit enorm. Dar niciodată, niciodată, nu-mi pierdeam vremea cu descrierile – de case, de interioare, de natură. Ca atare, primul lucru pe care îl semnalez părintelui este  să încerce să vadă ce tipuri de scriere respinge copilul. Chiar pe toate? Sau nu suportă poezia, poveștile fără dialog sau pe cele foarte lungi (care-l deprimă, spunându-i că niciodată nu va reuși să termine). Soluția mea pentru momentul când descoperiți ce anume nu-i place copilului este să citiți un rând unul, un rând altul. Sau să citească atât cât rezistă și restul să-i povestiți, ori să-i citiți. Cei care nu sunt de acord cu asta au tot dreptul – eu vă voi explica de ce consider că trebuie făcut astfel. Poate copilul nu se deprinde foarte bine cu cititul, dar simte că vă are alături, că nu-l disprețuiți, că aveți încredere în el și că, deși nu se pricepe la o chestie, pe altele le poate face.

Se poate foarte bine să descoperiți că aveți un copil care nu suportă să citească deloc. E trist. Dar sunt destui copii care, când erau mici nu au citit nimic, și, după 15 ani, au început să recupereze, ajungând chiar oameni de cultură. Așa că important este să păstrați legătura cu el, să-l respectați așa cum este și să alegeți între următoarele acțiuni:

 1. îi citiți dv.
 2. îl rugați să citească alternativ, mai ales în locurile unde vi se pare că acțiunea l-ar prinde, iar el a refuzat să citească pentru că nu-și imagina că există și lucruri așa drăguțe.
 3. scoateți rezumate de pe net și îi citiți sau, pornind de la ideea că nu are de citit un roman, ci doar 3 pagini, îl poftiți să citească acest puțin – tot în tandem, dacă e necesar.
 4. citiți cărțile singuri, rețineți expresii, cuvinte pe care le împărtășiți cu el, le îmbrăcați frumos și dacă vă va spune că îi place să vorbiți despre așa ceva îi explicați de unde ați luat acele minunate idei și poate-l faceți curios.

Aceste soluții cer atenția dv și timpul dv. Niciun părinte al cărui copil care citește din proprie plăcere nu se poate lăuda cu faptul că a avut vreun aport la educarea copilului. 🙂 În schimb cel care-și va face copilul să citească prin răbdare și înțelepciune, este părintele care are voie să deschidă gura în fața altora. Cel de care copiii se roagă să nu le ia cartea din mână sau să nu le stingă lumina, că încă mai vor să citească, nu au niciun merit în dezvoltarea copiilor lor. Doar că, genetic, le-au transmis interesul.

Pe de altă parte, și acum mă pregătesc să încasez palme și pumni: ceea ce li se cere copiilor noștri să citească nu prea e relevant pentru viața lor sau nu prea e accesibil pentru modul în care sunt formați, modelați de societatea noastră. Ar trebui să predau româna, dacă n-aș face ceea ce fac acum, deci am tocit literatura noastră, dar ceea ce sunt obligați copiii să învețe la vârsta lor, nu răspunde nevoilor lor imediate, ori ei așa sunt crescuți – să primească lucruri care să le fie de folos, nu idei.

Și ca să fiu și mai enervantă – Ion Creangă scris în limba română i-ar atrage pe copii, dar Ion Creangă în moldoveneasca lui îi determină să-l respingă. Eu știu că am citit Amintirile cu dicționarul lângă mine și eram fericită să învăț toate acele cuvinte, mă fascina să-mi adaug cuvânt după cuvânt la dicționarul din mintea mea, dar în zilele noastre am auzit doar disperările mamelor care nu pricep de ce nu le place Creangă copiilor lor.

Pentru că nu e nimic de plăcut dacă nu te simți stăpân pe ceea ce faci: ori, citind capitole în care din 5 cuvinte 2 nu sunt de înțeles, te simți neputincios, simți un disconfort care te determină să arunci cartea.

Copiii nu mai sunt ca noi, odată. Ajutor le putem da, dar în modul în care au ei nevoie, nu cum ne imaginăm noi – să-i batem la cap, să le batem obrazul, să-i facem de râs în fața cunoscuților, să-i umilim…

Dacă veți reuși să-i ajutați să găsească un stil de carte care le e drag și le dați o mână de ajutor cu ceea ce e în programă, rezolvați mai mult decât dacă trageți oblonul pe motiv că *e prost* sau *nu e făcut pentru citit*.

Nu se știe dacă nu cumva prin răbdarea dv îi veți ajuta să ajungă acolo unde, oricum, învățătorii sau profesorii nu le dau nicio șansă – pentru că dv vă iubiți cu adevărat copilul, nu are rost să vă dați bătuți, chiar dacă profesorii ridică din umeri și spun: caz pierdut!

Un penultim gând: când copiii încep să citească, puneți-i să citească folosind vocea, pentru ca să îi auziți și să-i ajutați la pronunțarea literelor, jucați-vă cu ei – propuneți-le să aibă un creion în gură când citesc, pentru dicție și nu vă dați înapoi să faceți același lucru, imprimați-le însemnătatea semnelor de punctuație, prin modul în care dv citiți. Poate la început va fi mai greu, poate chiar ia timp mult și copilul are de citit o tonă. Important este să citească tare, cât poate, iar cu restul îl veți ajuta dv. Decât să nu aibă intonație, să nu se concentreze, mai bine rezolvați toate lucrurile în acest timp și apoi îi dați o mână de ajutor cu povestirea romanului sau fragmentului…

Și-acum ultimul gând: există cărți potrivite pentru anumite vârste, dar într-un mod ciudat nu sunt cunoscute sau copiilor le sunt recomandate unele care îi disperă prin lungime sau subiect trist. Faceți rost de o listă de cărți realiste pentru vârstele copiilor dv și mergeți pe aceea. Repet: cu ce e necesar, să le fiți suport; cu ce le place, lăsați-i să se desfete.

Pentru o astfel de listă, în caz că nu rezolvați, voi reveni la sfârșitul lui noiembrie.

Ok, acum aștept criticile! 🙂

11 gânduri despre &8222;Cum să-l fac pe copil să citească?&8221;

 1. Punctual, Bia!
  Exact asa mi se intampla cu Andrei: citeste doar ce il atrage. Nu il oblig pentru ca oricum nu as obtine nimic.
  Cand il prinde o carte, e ok. Citeste. Dar si asa…nu ar citi zilnic daca ar avea de ales ori daca nu i-as „aminti” voalat ca il asteapta o carte la care (cred) ca ar dori sa afle finalul.
  Exemplu: a terminat o carte in doua zile pentru ca i s-a parut distractiva (ceva lejer de la ed.Arthur), la alta carte sta de o saptamana 😀

 2. cum sa te critic daca tot ce ai scris tu aici eu am invatat ddin experieta? iar azi ma mandresc ca Dante adoarme cu veioza (pe care singur si-a instalat-o) aprinsa si cu cartea langa pat? 🙂
  dar cum facem sa ajunga toate acceste informatii si la acei parinti care nu au rabdarea necesara, care se plang ca nu citesc copiii dar nici nu le ofera carti pana cand ”o nimeresc” pe aceea care sa le deschida copiilor pofta de lectura?

 3. Ca sa-l faci sa citeasca nu-i da telefon/tableta la gradinita… da-i carti cu poze, atlase etc sa rasfoiasca. SI stai langa el… si raspunde-i la cele 1000 de intrebari. SI cand obosesti, scoate-l in parc si lasa-l sa se joace SINGUR sau cu ceilalti copii, nu te baga, ca a avut parte de tine.
  Ar mai fi multe sfaturi, dar parinti sa le puna in practica… nu prea.

 4. am avut o mare problema cu fiul meu..nu-i placea sub nici o forma sa citeasca. cu toate astea ,la ineputul vacantei de vara eu aveam ca tinta: macar un pic de lectura si in fiecar an ii alegeam alta carte atractiva dupa parerea mea, si tot asa cu macar 10 pagini citite zilnic cu voce tare de catre el {pe langa mama lui care ba gatea, ba călca rufele dar sigur il asculta], din clasa a 2a pina printr-a noua ,pustiul a reusit sa citeasca povesti nemuritoare,legendele olimpului, o mie si una de nopti, diverse titluri de joules verne ,si primul volum din winnetou… cum am incheiat programul citit 10 pagini pe zi cu voce tare ,cum a scazut interesul pentru beletristica,(dar constat cu drag ca a avut roade :aplica si el aceeasi metoda cu verisorul lui de 9 ani)…bonus, pustiulicul meu este un tanar medicinist la stomatologie de anul 1,admis al optelea, (sigur a citit mai mult de 10 pagini pe zi,hahahaha)
  Deci ,draga mea, metoda recomandata de tine efoarte veridica si practica daca este indeplinita cu religiozitate..doar zece pagini,uite, doar atit , o citesc eu pe prima si apoi trebuie sa curat eu cartofiii si tu imi citesti,da?
  p.s.domnisoara e clasa a cincea si ea citeste singura, dar cu drag mare cand citim amandoua ,fiecare lectura ei si apoi povestim..

 5. la fiecare inceput de vacanta de vara aveam aceeasi discutie repetitiva 😐 doar zece pagini pe zi,cu voce tare! -ma ajuti si tu? cand obosest, te ajut.|si uite asa,la bucatarie, zi, de zi, de zi, pustiulica a citit usurel: povesti nemuritoare, o mie si una de nopti,legendel olimpului,diverse titluri de joules verne,si volumul 1 din winnetou….din clasa intia, pin printr- a noua..si apoi s-a terminat programul.. a intrat in fabricatie sor-sa pe care o punea el sa citeasca,Efectele sunt pozitive: el proaspat admis la stomatologie, al opteleala buget, domnisorica citeste de placere,si apoape ca toarce ca o pisica tunci cand avem timp sa citim amandoua ,in pat, fiecare cartea ei si la sfarsit ne povestim actiunea…Beneficiaza de program si nepotelul meu,de noua ani…ghici cine cine il asculta?! verisorul lui mai mare, dom doctor.
  deci, da , e foarte buna recomandarea ta!

 6. Pingback: Copilul meu citește prea puțin | Mihaela Roxana...

 7. Pingback: Lista de lecturi suplimentare | Despre sufletul meu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s