Despre comunitatea JCC

Eu am descoperit cuvântul comunitate odată cu apariția câinilor vagabonizi, atunci când în epoca de aur se dărâmau casele și stăpânii erau mutați la bloc: unde să-ți iei lătrătorul? Unde să-l ții, dacă el era obișnuit să urdine toată ziua prin curte ori cu lanțul de gât? Atunci ni s-a spus că acești câini sunt comunitari și la întrebarea ce înseamnă aceasta am primit cel mai ciudat răspuns: adică suntem toți răspunzători pentru ei, alcătuim un tot și în acest tot trebuie să strecurăm și aceste animale. Mi s-a părut destul de ciudat, nu a-i face bine unui câine, ci faptul că deodată devenisem cu toții un tot unitar. Păi, niciodată nu ne privisem ca pe un grup. Fiecare era cu familia lui și, cel mult, cu prietenii lui. În niciun caz să fie unitate între oamenii care stau pe aceeași scară, în același bloc.

Pe de altă parte, recunosc, erau grupuri de oameni care se strângeau după o anumită pasiune: microbiștii, fanii vedetelor, cei care participau la cluburile de literatură, la cluburile de sport. Însă ceea ce făceau ei era doar că se adunau împreună la un moment dat, nu erau legați emoțional unul de altul, nu aveau proiecte împreună pentru binele comunității-mamă, din care făceam toți parte; cel mult sărbătoreau sau își vărsau amarul vreo 2 ore după manifestarea culturală ori sportivă și apoi fiecare pleca acasă.

Comunitate, bag seamă, înseamnă mai mult decât să te strângi laolaltă cu cei care au aceeași plăcere ca a ta: înseamnă să poți face un proiect alături de cei care au aceleași bucurii ca tine, înseamnă să te implici pentru a schimba viața celor lângă care sărbătorești sau, împreună cu ei, a celor ce nu au nimic de-a face cu ideile voastre, dar voi vă doriți activități comune și acestea vă sunt pe plac.

Odată cu emigrarea de după Revoluție, odată cu ieșirea mea din țară, am priceput că există comunități puternice în celelalte locuri – la noi nu există pentru că aveam inima ca de câine – dar poate că între timp s-a mai dezvoltat simțământul acesta, de voluntariat pentru cei din jur, împreună cu cei care îți sunt apropiați.

Comunitatea Românilor din America a existat mereu, doar unde mergeau artiștii noștri să presteze, abia reușind să primească viză în epocă? Dar acum încep să observ că oamenii nu se strâng doar pentru că împărtășesc aceeași limbă și pentru că au avut același motiv din cauza căruia au plecat din țară: acum oamenii se strâng în funcție de afinități. Biserica Română Ortodoxă din Rotterdam, Biserica Română Adventistă din Madrid, Biserica Română Penticostală din Viena. Toate acestea sunt comunități unde, la sfârșit de săptămână, oamenii se strâng și participă la serviciile divine, dar și pun la cale fel de fel de acțiuni prin care să fie de folos comunității în care locuiesc ei: comunității olandeze, spaniole, austriece… Comunitățile lucrând pentru membrii lor și pentru societatea în care trăiesc sunt inima societății mai nou.

Am fost invitată la sărbătoarea femeilor evreice (o sărbătoare lunară pentru că o dată pe lună comunitatea lor se strânge) pentru a sărbători împreună Purimul. Sărbătoarea evreiască despre care puteți citi mai multe deschizând Vechiul Testament al Bibliei – cartea Estera.

Organizatorii (JCC) au făcut tot posibilul ca invitatele să se simtă importante, să se relaxeze. De la mâncarea koșer până la dulciurile cu specificul evenimentului (coroane din turtă dulce pe care scria Purim), de la posibilitatea – cadou de a face fotografii-magnet până la seminarul de dezvoltarea personală, totul a fost plăcut și emoționant.

Comunitatea și-a răsfățat membrele, ele au plecat acasă cu inima plină pentru a le oferi și celor din jur din entuziasmul lor.

Comunitatea este, probabil, singurul mod în care s-ar mai putea păstra sentimentul de omenie: nu grupul, unde se întâlnesc persoane cu aceleași obiceiuri, ci comunitatea, unde se face ceva pentru cei care îi aparțin și pentru cei care au nevoi, chiar dacă sunt din afara comunității.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s