Camp NaNoWriMo aprilie 2017

De-a lungul timpului, am fost singura din grupul meu pasionată de scris. Nu numai că nu mai scria nimeni, dar cei mai mulți mă ironizau pentru dorința de a scrie. Acum, eu un pot să-i condamn pe cei care nu pot înțelege pasiunea aceasta, pentru că eu însămi am considerat-o uneori ca un defect: ori trebuia să mă retrag din cursul unui eveniment amuzant pentru că aveam niște idei de scris, ori lăsam omul cu ideea neterminată și mă apucam să scriu pe carnețel, ce-mi trecea atunci prin minte, ori eram o povară pentru cei din jur când le pricepeam imediat gândurile – ce să faci, dacă te pui în pielea oamenilor pentru a scrie despre ei, normal că te pui și-n pielea oamenilor de pe lângă tine…

Anii au trecut, patima a rămas. Butonam într-o seară pe net și am descoperit NaNoWriMo, dar era atât de departe de România… 🙂 Nici nu-mi trecea prin cap că voi reuși vreodată să particip la un astfel de concurs. Cu trecerea anilor, s-a rezolvat să fie inclusă și România în acest program și în noiembrie 2016 am participat la primul NaNo din viață. Ce mi se pare ciudat este faptul că nu am scris nimic despre aceasta pe blog. A fost atât de important pentru mine că am reușit nu numai să particip, dar și să-mi ating ținta – am început și terminat un roman pentru adolescenți, cel de-al doilea volum din… 13, câte programasem eu, mai acum vreo 8 ani, dar nu găseam timp pentru așa ceva. Însă ideea de program, de organizare a zilelor m-a ajutat nu numai să schițez câte ceva, ci și să termin o carte de 79.544 cuvinte. (Poate vă mirați că o caracterizez prin așa ceva, dar în concursul acesta contează cuvintele – trebuie să scrii cel puțin 50.000 într-o lună. Cum am fost entuziasmată de proiect și, trebuie să recunosc, și de faptul că am fost un grup, am reușit să duc totul la bun sfârșit.)

NaNoWriMo din noiembrie a curs cam așa – vă spun că poate vreți să vă înscrieți și voi pentru noiembrie 2017 și atunci ar fi bine să aveți timp de gândire! –

 1. Ne-am întâlnit la începutul lunii, toate persoanele din București care doream să participăm la proiect.
 2. Ne-am prezentat și fiecare a vorbit despre cartea pe care vrea să o scrie.
 3. Eram foarte diferite, de la stilul de scriere la vârstă – da, eram de genul feminin toate (au mai dorit și alți doi aspiranți să participe, dar timpul și alte probleme le-au dat de furcă, așa că am rămas doar noi!).
 4. Ne întâlneam în fiecare duminică la o ceainărie, ba scriam, ba discutam, fiecare punea câte o întrebare, când avea o nevoie, cu privire la conținutul cărții ei sau când trebuia conturat un personaj, fiecare punea câte un link despre scriere pe grupul privat NaNo București.

Noiembrie s-a sfârșit. Marina a scris despre program și a pus poze aici.

Ne-am văzut de viață, grupul a rămas și am mai schimbat câte-o vorbă, după care la începutul lui aprilie ne-am înrolat în camp NaNoWriMo. Fiu al lui NaNoWriMo din noiembrie, campul este însă altfel structurat. Tu alegi cât scrii, de la câteva cuvinte, la câteva pagini sau chiar rânduri pe zi. Ideea e de organizare și de planificare, de ordonare a vieții de scriitor. Cei care reușesc să participe la tabere de scris de acest fel sunt fericiți, noi, ceilalți, nu mai prejos pentru că avem posibilitatea unei *cabine* în care ne sunt puse la dispoziție – mail, comunicarea între noi, cu oricine dintre organizatori, articole necesare pentru pornirea unui proiect literar…

A fost o experiență excelentă – dacă noiembrie m-a luat prin surprindere și abia am reușit să mă strecor, cu scrisul, pentru aprilie a fost bine că aveam deja emisiunile realizate în avans, au fost și 8 zile de pauză la lucru și, cel mai important, am fost înțeleasă și mi s-a lăsat răgazul necesar pentru a scrie.

Ieri, sătulă de scris, am zis că renunț la a mai continua cartea tocmai pentru că am stors din mine și ultima idee. 73643 de cuvinte – numărătoarea mea arăta ceva la 68.000, dar mergem pe contorul lor, nu? Îmi propusesem 50.000. Partea uluitoare la acest modul NaNo – desigur, pentru mine! – este că am încercat un alt stil decât până acum. Dacă eu scriu de felul meu povești pentru copii și comentarii sociale, de data aceasta am scris o comedie romantică, de care sunt foarte mândră. Mai țineți minte când v-am povestit fantastica aventură cu proful de scris din Australia? Ei bine, am luat cursuri special să văd ce implică *romance*, nu puteam să mă apuc de ceva fără să fiu instruită. Aceasta-s eu!

Povestea mea nu se încadrează în stilul romance, după anumite criterii întâlnite în cursurile respective, dar în altele, da. Deocamdată stă la dospit: mi s-a întâmplat ca în urmă cu mulți ani… Am vrut să țin Postul de Crăciun, mâncând un singur compot de piersici pe zi, de 800 gr.

40 de zile am făcut lucrul acesta, iar, după încheierea postului, 7 ani nu am vrut să mai aud de compot de piersici. Mi se făcea rău când auzeam cuvântul piersică, în schimb acum a redevenit preferatul meu.

Niciun exces nu e bun, nici chiar cel de litere și cuvinte. Mi-am dorit eu să fiu doar o mână care scrie, dar se pare că și ceea ce-ți place mai mult devine plictisitor, când exagerezi.

Pe Sii Kei, șefa NaNo București, o găsiți pe blogul ei. Despre Marina Costa am scris aici. Scriind, o puteți descoperi pe blogul personal (incitant și inedit) – aici. Dar și ca admin la http://beforethemast.jcink.net/ – încercați!!!

Dacă sunteți interesați de scris, încercați și-un NaNo… Un alt pui de-al lui va mai fi în iulie.

Camp-2017-Winner-Profile-Photo

12 gânduri despre &8222;Camp NaNoWriMo aprilie 2017&8221;

  • Mulțumesc mult, draga mea. De unde mă cunoști așa de bine? 🙂 🙂 🙂 Chiar asta fac. Sărbătoreeeeeesc. Sunt o fericită și pentru că am avut ideea și pentru că am pus-o pe hârtie și pentru că e un proiect așa de mare la care m-am înhămat și pe care l-am dus la capăt (Între noi fie vorba, eu sunt cam leneșă de felul meu, nu sunt perseverentă, nu insist… Și în noiembrie și acum mi-am testat limitele!!!!)
   Merci încă o dată pentru că simți bucuria mea.

   • Stii ca dupa ce am citit articolul tau am intrat pe pagina lor de facebook si in mintea mea a prins contur un titlu de carte? Ma bucur ca ai acceptat privocarea asta…si sa mai si castigi :). Ce tare!

  • Cred că depinde de cum privești scrisul. Pentru mine a scrie e ca și când m-aș duce la distracție. Sau cum era în adolescență să merg la discotecă. E fascinant și mi-aș petrece timpul doar cu asta.
   Ai scrie sigur fără întrerupere dacă ai avea liniște în jur – cum am eu – soacra gătește, copilul e maaaaare și se descurcă singur, soțul mă lasă în pace când mă vede la computer 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 …
   Succes cu celelalte lucruri, de care ești atașată și pentru care te invidiez… lucrul cu florileeeeeeee!!!! 🙂

 1. Si eu st pasionata de scris uneoti cand sunt suparata ma refugiez in scris pe langa asta mai si citesc ador cartile romantice citesc atunci cand ppat ca am o fetita de 10 luni si nu prea ma lasa aici pe blog incerc sa scriu cat mai des lumea pe noi ne considera ciudati cand ne vede cu o carte in mana sau cand scriem pe un blog dar nu se gandesc sau sa se intrebe in mintea lor oare pasiunile astea fac bine atat pt minte cat si pentru suflet doar noo ne intelegem cei care nu au aceste pasiuni nu stiu ce inseamana.Felicitari e o postare interesanta mult succes in continoare si astept comentari si la mn pe blog cu un sfat cva despre cum sa imi fac mai cunoscut blogu.

  • adevărul este că scrisul și cititul sunt mai mult decât refugii – sunt chemări. mi-a spus o femeie care are certificat de bolnav psihic – nu oricine are pasiunea asta, înțelegi, poate de aceea ești atât de singură…
   eu, sănătoasă, nu înțelegeam de ce sunt una între 200 și ea a avut inspirația asta…
   oamenii nu pot înțelege ceea ce nu au, ceea ce nu sunt…
   ai grijă de fetiță, știi ce repede trece timpul și te trezești cu ea mare?
   și oricât ai scrie despre ea pe blog, tot nu-ți va aduce aminte de vremea asta…
   succes și cu scrisul…

 2. Pingback: Camp NiNoWriMo 6 iulie 2017 | Despre sufletul meu

 3. Pingback: Cadoul meu de Crăciun | Despre sufletul meu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s