Varekai – Cirque du soleil

În urmă cu ceva ani, pe când locuiam în Constanța, cu noi în casă, în toiul nopții, ne-a vizitat un hoț, pe care am avut tupeul să-l chestionez ce caută acolo și care a avut bunăvoința să-mi răspundă în timp ce se îndepărta. Când a venit poliția și am fost chestionată cu privire la cel care ne-a călcat casa fără a fi invitat, am spus:

  • Omul respectiv era rrom.
  • De unde știți, dacă nu i-ați văzut fața?
  • După modularea vocii.

Când l-au prins și a fost judecat, fiind nevoie și de mine la proces, m-a felicitat pentru că am avut dreptate.

  • Era și greu, m-am gândit eu atunci. Poți închide ochii și-ți dai imediat seama auzind 10 voci de la 10 oameni care știu româna, dar ca limba a doua – ce fel de naționalitate au. Nu e vorba despre altceva decât de realitatea că, așa cum mâinile au amprente, vocea are amprenta sa, influențată de locurile pe unde treci și mai ales de structurile limbilor pe care le vorbești.

Ajungând la Varekai, și dacă n-ai fi știut despre ce e vorba, ți-ai fi dat seama, după primele imagini, după stilul muzicii, după dansuri…

Pentru cei care nu știu, aș vrea să subliniez că, deși îi spune cirque, Cirque du soleil e diferit de circul cu care suntem noi obișnuiți. Prima dată, că nu există dresură de animale, apoi că va oferi momente profunde de-a lungul reprezentației, momente tulburătoare de introspecție, emoționante. (Este bine ca acest aspect să fie reținut de cei care au copii. Într-un articol citeam că cei mici s-au tăvălit de râs – da, dar a fost un singur moment cu clovni. În cadrul reprezentației la care am fost eu, cel puțin 5 din jurul meu au cerut să plece acasă pentru că se plictiseau, neînțelegând de ce apar creaturile acelea, speriindu-se… (depinde și de vârsta copilului, dar și de modul cum își trăiește el emoțiile. Dacă este unul care se sperie din orice, garantat că nu se va liniști văzând acea luptă continuă între alb și negru.)

Ideea e că Cirque du soleil nu este ceva distractiv, ci mai degrabă de atmosferă. Nu știu ce înțelegeți prin *atmosferă*, dar eu cred că în mintea noastră nu rămâne altceva decât întâmplarea în care a existat magie, originalitate, creativitate… Toate acestea alcătuiesc *atmosfera*. Sigur că unii se străduiesc să aibă parte de așa ceva în fiecare clipă a vieții lor, dar trebuie să nu uităm că pentru asta este nevoie nu numai de implicarea noastră, ci și a oamenilor din jur, a locurilor în care ne aflăm, a stărilor fizice prin care trecem. Dar despre asta mai vorbim, cu atât mai mult cu cât citesc de zor o carte pe care o recomand celor ce vor să-și înfrumusețeze zilele: Mica enciclopedie Hygge – rețeta daneză a fericirii.

Revenind la Varekai, pentru cei interesați, iată și informațiile pe care le-au primit cei care au cumpărat bilete:

Decorurile, scena și aria de antrenament din backstage cântăresc aproape 2,5 tone. Scena are 540 mp2, iar zona din spatele său include o cameră de fizioterapie dedicată, catering, garderobă și birouri administrative. Echipamentele și tribunele ajung în România cu 30 de camioane, iar amenajările durează aproape o săptămână. Impresionanta garderobă Varekai conține astăzi peste 600 de costume, pantofi, peruci, pălării și accesorii. Pentru finalizarea costumelor originale, au fost necesare 33 000 ore de muncă minuțioasă. Costumele sunt realizate preponderant din lycra, la care se adaugă materiale speciale, precum tije de titan. Săptămânal, sunt necesare 250 de ore de curățătorie pentru le păstra impecabile în turneu.Toate costumele sunt fabricate la comandă, majoritatea fiind produse în atelierul propriu de la sediul central al Cirque du Soleil din Montreal, Canada. Singurul de acest gen din America de Nord, atelierul are peste 300 de angajați cu normă întreagă, specialiști în domenii precum încălțăminte, design textil, dantelărie, perucherie, imprimerie și pălării de damă. Cu atenția pentru detalii caracteristică, artizanii  modelează pălăriile exact pe capetele celor care le poartă. Ei fac mulaje de gips pentru fiecare acrobat care intră în echipa circului, lucru care le asigură o precizie milimetrică. În adânc de pădure, pe vârful unui vulcan, există o lume extraordinară, o lume în care orice altceva e posibil. O lume cu numele de Varekai. ”Varekai” înseamnă „oriunde” în limba rroma, limba hoinarilor universali. Regizată de Dominic Champagne, această producție aduce un omagiu sufletului nomad, spiritului și artei tradiționale a circului, precum și celor care-și caută mereu, cu o pasiune infinită, calea către Varekai.

Despre ce se întâmplă înainte de spectacol aici.

O prezentare cu imagini din abundență aici.

Coloana sonoră a reprezentației aici.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s