De ce să citim? – Bookfest, 2017

În fiecare an, în Suedia apar (vă rog să stați pe un scaun, ceva, să nu cădeți la auzul cifrei) 2000 de cărți pentru copii, scrise de persoane din acea țară. Nu punem la socoteală traducerile. Din 10.000.000 de locuitori, 2000 scriu anual pentru copii. Mårten Sandén, președintele Academiei Suedeze a Scriitorilor și Ilustratorilor pentru copii, a adăugat (în prezentarea lui din cadrul seminarului Valențe educative ale literaturii pentru copii: studiu de caz Suedia și paralelă cu România: *Acest lucru nu constituie un mare câștig pentru scriitori, pentru că unii nu vând decât câteva bucăți, dar cu siguranță că este o mare realizare pentru copii, care au de unde alege.*

În cadrul seminarului Literatură și stimularea lecturii la copii, același Mårten Sandén (o figură simpatică și deschisă, scriitor pentru copii, ce vreți! 🙂 ), a avut-o alături pe Arina Stoenescu, director al unui proiect despre care ar trebui să știm cât mai mulți.

Arina Stoenescu a adus cu ea o cărticică minunată intitulată 17 motive pentru lectură. Aceste argumente aparțin Academiei Suedeze de Carte pentru Copii și se găsesc pe site în mai multe limbi, putând fi copiate. În limba română nu le-am găsit, pentru a vă pune link, așa că le-am copiat eu din carte. (Dar dacă aveți nevoie de ele în alte limbi, accesați aici.)

 1. Cartea ne face să râdem și să plângem, ne consolează și ne arată posibilități noi.
 2. Cartea ne ajută să ne dezvoltăm limbajul și vocabularul.
 3. Cartea ne stimulează fantezia și ne învață cum să ne construim propriile imagini interioare.
 4. Cartea ne pune întrebări care ne fac să ne implicăm și ne oferă lucruri noi la care să reflectăm.
 5. Cartea ne oferă noțiuni care ne ajută să gândim și extinde granițele cunoașterii despre lumea în care trăim.
 6. Cartea ne oferă cunoștințe despre natură, tehnică și istorie, despre alte țări și alte stiluri de viață.
 7. Cartea ne permite să fim altcineva, ceea ce ne antrenează spiritul de empatie și compasiune.
 8. Cartea ne face să ne gândim la ce este corect sau greșit, la ce înseamnă binele și răul.
 9. Cartea ne explică realitatea și ne ajută să înțelegem complexitatea ei.
 10. Cartea ne arată cum mai totul poate fi privit din perspective diferite.
 11. Cartea ne consolidează încrederea în noi înșine când descoperim că există și alții care gândesc și simt ca noi.
 12. Cartea ne ajută să înțelegem că semănăm între noi, dar că suntem și diferiți unii de alții.
 13. Cartea ne ține companie atunci când suntem singuri.
 14. Cartea face parte din patrimoniul nostru cultural și ne oferă lecturi colective și referințe comune.
 15. Cartea citită cu glas tare este un loc de întâlnire între copii și adulți.
 16. Cartea pentru copii ne oferă posibilitatea de a intra în contact cu expresii artistice diferite, cum ar fi ilustrația, fotografia, poezia și teatrul.
 17. Cartea pentru copii este primul contact cu lumea literaturii – o lume fără de sfârșit.

(Cartea 17 motive pentru lectură a apărut în ediție bilingvă la editura Pionier Press și face parte din Colecția pentru copii și tineret Harap Alb. Proiectul de cultură literară pentru copii *Casa de povești Harap Alb* este inspirat de modelul suedez Junibacken.)

Acum, știind toate aceste amănunte intime de legătură dintre lectură și dezvoltarea copilului, dacă aș fi scriitor profesionist, mi-aș lua timp să gândesc niște proiecte care să poată trage niște sfori care să atingă toate aceste foruri lăuntrice ale celor mici. Pe de altă parte, dacă aș fi părinte, mi-aș căuta în amintiri toate poveștile copilăriei mele care se referă la aceste aspecte și le-aș povesti odraslelor mele, pentru ca în felul acesta să se strângă relația din familie și pentru ca să știu că întâmplările vieții mele au fost primele care au influențat cele mai fine departamente ale celor cărora le-am dat viață.

Dacă nu vă aflați în niciuna dintre cele două situații, (nici scriitori nu sunteți, nici pățanii relevante nu aveți!), vă doresc să reușiți să găsiți pe piața românească cele mai potrivite cărți pentru a-i educa pe cei mici și dragi ai dv.

Spor la citit, singuri sau alături de ei!

 

 

8 gânduri despre &8222;De ce să citim? – Bookfest, 2017&8221;

 1. eu cred ca argumentele astea ar trebui sa stea la loc vizibil in orice casa cu copii si in orice sala de clasa.
  ma apuc sa le caligrafiez de mana pe un carton sa le asez cuminti in camera lui Dante :).

  • scoate-le la imprimantă de pe computer, pe carton… ce-ți mai pierzi timpul?
   și pune în dreptul fiecăruia câte o imagine sugestivă pentru respectivul motiv…
   mișto…
   mi-ar fi plăcut să am și eu când era Bog mic.

   • oo, da , cu imaginea e si mai si. multam de idee.
    vreau sa caligrafiez pentru ca mi e dor sa scriu de mana si ma linisteste.
    dar mi a venit gandul sa i dau si dictare lui dante. asa i se imprima si lui in cap mai mult. inca n am avut succes :))). dar mai insisit 😀

 2. Am stat pe scaun. 2000? Fiica-mea o sa vrea sa se mute in Suedia. E innebunita dupa citit. Ii voi arata si ei regulile. Sunt sigura ca imi va spune vezi…vezi…:)) Azi dam si noi o fuga la Bookfest. Mi-am scos bani, am si o sacosa mare, sunt pregatita! :)))

  • Inițial, am zis că e un clișeu dacă introduc ideea asta cu statul pe scaun, dar mi-am dat seama că eu, care mă afundam în fotoliul de la Ikea al standului Suediei, am rămas fără suflare și brațele mi-au devenit moi, moi…
   Păi, dacă reacția mea a fost așa, a celor care sunt dornici de cărți cu siguranță că va fi la fel. Și nu e vorba despre 100 de cărți ci despre 2000. Am citit un interviu cu o doamnă care spunea că îi ia trei luni să scrie o poveste. Dacă ar fi să realizeze o carte cu 10 povești, nu ar putea să o scoată pe an, cum poate reușesc acești oameni.
   Dar da, cărțile lor sunt și dintre cele care au o singură poveste, desenată și atunci nu sunt efectiv cărți cu 30-40 de povești, cum suntem noi obișnuiți. Ba chiar cu 365 🙂 🙂 🙂
   Distrează-te și pentru mine și vorbim duminică despre adolescenți.

 3. Vavaly, așa plăcere mi-a făcut mie să le copiez din carte și să le transcriu pe computer. Parcă îmi dădeau viață. Dacă doar le copiam după site (bine, văzând că nu sunt acolo, mi-am dat seama că nu prea suntem importanți pentru Academia Mică a Suediei – așa cum i se zice Academiei Scriitorilor Suedezi pentru Copii!), ar fi fost un copy-paste care nu mă entuziasmat, dar așa, să le trec prin mintea mea, prin mâna mea… Îți dai seama că imediat mi-au pornit idei de povești, tot felul de chestii m-au invadat… IUhuuuuu…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s