Pungile de plastic – dușmanul care fâșâie

Pungile de plastic reprezintă o problemă majoră pentru mediu și omenire. Statistici:

▷ 200: numărul de pungi de unică folosință aruncat anual de fiecare cetățean european;

▷ 500 de miliarde: numărul de pungi generat anual la nivel global;

▷ 1 milion: numărul de pungi de plastic consumate în fiecare minut;

🌱Plasticul nu dispare🌱

Din cauza pungilor, mor anual cel puțin 🐟 100.000 de viețuitoare marine și 🐦 1 milion de păsări. Apoi, din oceane, plasticul ajunge înapoi în 🍴 farfuriile noastre, prin 🍞 hrana consumată.

💚Ce este Ziua fără Pungi de Plastic💚

Ziua fără Pungi de Plastic este o zi în care ni se cere să acționăm pentru a stopa folosirea pungilor din plastic. Mișcarea a fost inițiată acum nouă ani în Barcelona, de către Organizația Rezero. Treptat, i s-au alăturat numeroase organizații la nivel internațional.

De Ziua fără Pungi de Plastic au loc numeroase acțiuni: refuzul pungilor de plastic, realizarea de instalații artistice din pungi de plastic, distribuirea de pungi reutilizabile etc.

Zero Waste Romania propune o acțiune menită să atragă atenția într-un mod constructiv atât cetățenilor, cât și comercianților, asupra impactului pe care îl au pungile de plastic asupra mediului. Pentru asta, am creat provocarea #fărăpungideplastic, susținută de Iulie fără plastic, Atelierul de Pânză, ALTERNATIVE, REDU, Greenpeace Romania.

În data de 3 iulie 2018, voluntarii îi vor încuraja pe clienții magazinelor și ai piețelor să achiziționeze cele necesare folosind cât de puține pungi de plastic reușesc.

Veți fi dintre cei care vor renunța la pungile de plastic?

Eu, da!

Reclame

3 gânduri despre &8222;Pungile de plastic – dușmanul care fâșâie&8221;

  1. Azi le-am folosit deja. Eu sunt cea care te sabotez. Cu singura diferenta ca nu le arunc oriunde, si ca le refolosesc cat de mult posibil. Plasticul mi se pare, totusi, mai igienic decat alte ambalaje si mai practic. Hartia/ servetelul se uda.

  2. Dupa parerea mea, exact asta este problema, nu faptul ca folosim plastic, ci lipsa reciclarii sau reciclarea defectuoasa (fiindca am auzit ca si in locurile unde se colecteaza separat gunoi menajer/ plastic/ hartie, pana la urma gunoierii tot de-a valma le iau 😦 ). Cand am fost in Israel, tata ne-a educat imediat cum am ajuns, unde sa punem fiecare tip de gunoi. Stiau si copiii (si se recicleaza si pungi de plastic acolo. Tot ce e plastic, PET-uri, pungi, mingiute sparte). Pe cand aici, oamenii mai in varsta inca nu inteleg care e treaba cu reciclarea (e treaba femeii de serviciu sa sorteze gunoiul, nu a mea! – stiu ca e gresit, dar nu am reusit s-o fac sa inteleaga pe mama, care e convisa de asta). Iar industriei, care ar trebui sa se bazeze pe reciclare (si, pe de alta parte, reciclarea insasi creeaza noi locuri de munca) nu ii pasa…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s