Să fac sau nu contestație la bac?

Bacul a rămas o amintire, acum, în 2018. Când am descoperit nota fiului meu, am răsuflat ușurată: măcar trecuse. Dar am și făcut ochii mari, cât casa: avea cu 2 sutimi mai puțin decât cerea facultatea unde trebuia să meargă.

Mi-a spus: *Te rog să nu faci contestație! Eu știu ce am scris. 9.30 la logică meritam. La celelalte nu știu dacă mi-ar mai da în plus. Și mi-e teamă să nu-mi scadă.*

Alți colegi de-ai lui nu au fost atât de nesiguri, de neîncrezători în ei înșiși și, desigur, au învățam mai mult de-a lungul anului, așa că știau … ce știu și ce au scris. Dau un singur exemplu: cel mai bun prieten al lui primise 8.75 la română și 9.15 la istorie. A cerut să fie revăzute lucrările. Vreți să știți rezultatul?

Vreți să știți cam la ce distanță de adevăr sunt unele note, față de ceea ce redactează copiii?

Tânărul a primit 9.50 la română – de la 8.75, da? Și 9.60 la istorie – de la 9.15.

Vă puteți imagina pe mâna cui este dată soarta copiilor? Vă dați seama ce fel de atenție au avut primii profesori sau ce fel de ură – ținând cont că erau dintr-un județ limitrof și copilul din București? Se poate ca în zilele noastre să existe o astfel de diferență între nota inițială și cea meritată? Băiatul care a făcut contestația nu avea nevoie de notă pentru admiterea la facultate – el trebuie să dea examen acolo, așa că bacul nu îi era luat în calcul, dar era vorba despre demnitatea lui: știa cât s-a pregătit și ce a așternut acolo, pe hârtie…

Să faci sau nu contestație? Familia mea nu a făcut pentru că a preferat tăcerea; dacă fiul sau fiica ta consideră că trebuie să facă, nu sta pe gânduri și nu-l/ n-o reține de la gestul ei.

Profi de română și istorie (și alte materii) care v-ați bătut joc de notele copiilor, nu uitați că nu sunteți Dumnezeu. Vă vine rândul – când nu vă așteptați. Și, la întâmplările prin care veți trece voi, s-ar putea să nu se existe posibilitatea de a se face contestație…

Rușine, profesori invidioși sau neatenți!

Publicitate

11 gânduri despre &8222;Să fac sau nu contestație la bac?&8221;

  1. Cunosc foarte putine situatii in care copilul a fost favorizat, de cele mai multe ori nota s- a marit in urma contestatiilor. Si fiica mea a primit aproape un punct. Si 2 sutimi fac diferenta. Ma intreb , in afara de constiinta, care doarme , cine ii mai trage la raspundere pe profesorii cu abateri , unele grosolane ? E usor sa pierzi din vedere poate 5- 10 sutimi, dar 1- 1,5 puncte ? Adica uneori 1/ 2 de subiect ? Grotesc, penibil, urat.

    • de regulă, reacționam la arbitraj 🙂 când vedeam că arbitrii pot influența jocul și se descoperea apoi că nu avuseseră dreptate la vreo fază…. mă întrebam cine-i trage la răspundere… dar ce aveau ei pe mână? niște jucători (ei, lasă fondurile din spatele jocului 🙂 ) – pe când aici e vorba despre viața unor copii… viitorul lor… vorba ta – grotesc! așa cum îl comentează ei pe Stănică din Enigma Otiliei, așa ar trebui să fie ei considerați.

    • Eu l-am întrebat pe fiu ce să facem și a zis – Sigur că mai degrabă ar putea să-mi scadă… 🙂 La noi implicațiile erau mari – cu lipsă două sutimi, era acceptat la facultatea lui, dar dacă i-ar mai fi scăzut 🙂 nu cred că mai era primit… Așa că nu vom ști niciodată – între timp am aflat că toți colegii lui care au făcut contestație au luat până la un punct chiar mai mult, cred că au avut ceva cei care au corectat cu liceul lor… 🙂 E culmea să dai la picioare la 30 de elevi din același loc, din întâmplare!

  2. În altă ordine de idei, vin eu cu niște vești bune, dragă ”Eumialmeu”: felicitări pentru calitățile de Sherlock care ți-au adus un loc la jocul Inferno !

    Știu că sunteți prinși cu nebunia de după BAC și aplicarea la facultăți dar sper să ai timp pentru mica ”evadare” de vinerea aceasta (vineri pe 20 iulie, de la 19h la sediul Escape my room). Am trimis toate detaliile pe mail.

    Abia aștept să te cunosc 🙂 !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s