Empatia salvează România

Citeam un articol din 2016, despre empatie. (Unde *empatia* este capacitatea de a înțelege sau de a simți ceea ce experimentează altă persoană, privind din perspectiva ei, mai exact capacitatea de a te pune în locul acelei persoane.) Atunci eram pe locuri codașe la acest capitol.

Pornim de la ideea că sunt 3 ani de atunci și lucrurile s-au mai schimbat puțin (sau mult)? *Dacă suntem optimiști și vedem oameni de treabă în jurul nostru*, spunea cineva, *înseamnă că, de fapt, am emigrat*.

Personal m-am cam săturat de sceptici și de oameni care arată cu degetul la probleme, fără să găsească soluții. În articolul despre care vorbeam anterior, Eugen Dumbravă, doctor în psihologie, afirmă că educația primită în familie este cauza principală a empatiei scăzute a românilor. „Pentru că puiul de om asa este învățat în familie. Familia, celula de bază a societății, este sursa de corigenți în masă. Ipocrizia văzută la părinți, egocentrismul acestora, autoritarismul care înlocuiește dialogul în multe familii, violența fizică și emoțională, agendele ascunse ale fiecărui părinte, tendințele oarbe de control ale celuilalt, sunt doar câteva dintre motivele pentru care membrii unei familii nu învață împreună cum să-l iubească pe celălalt. Iar un copil neiubit nu poate fi educabil. Familia așa cum este ea acum în România, este adevărata sursă a ratărilor de orice fel: acolo ești învățat cum să înșeli, cum să te bucuri de ceva ce nu-ți aparține, acolo îți sunt sădite stereotipiile de gen și lipsa de toleranță și grija față de celălalt, acolo înveți că biserica și scoala produc vorbe goale și nicidecum îndrumare sau descoperire de sine. În familia română înveți că tu ești bun, dar nu ai noroc, iar ceilalți sunt răi. Familia este locul decisiv al luptei cu prostia – din păcate cu puțini învingători.”

Cuvinte dure – realitatea bate la ușă și are colți de fier. Ne va sfâșia, dacă va rămâne la fel situația, dar vestea bună este că empatia aceasta se poate educa, nu este un dat. Mă gândeam să zic *ai părul roșcat, nu poate deveni blond*, dar m-am răzgândit, pentru că acesta nu este un exemplu potrivit pentru ceea ce vreau eu să demonstrez – părul se poate vopsi în zilele noastre, nu? Poate căpăta orice nuanță. Așa că voi folosi ideea de *statură* – pe aceasta chiar nu poți s-o schimbi. Nu mai poți adăuga la înălțimea ta. Însă la capacitatea de empatie este posibil să pui ceva, încă ceva, iar ceva … în așa fel încât tu și cei din jurul tău să fiți fericiți datorită acestei bunătăți care lucrează pentru înțelegere.

Cum se poate ajunge la empatie, de la nepăsare sau chiar răutate? Învățând să fii. Desigur, să fii empatic.

De aceea se organizează și în România – Ziua Empatiei, luni, 10 iunie 2019.

x

Ziua Empatiei este un proiect pilot şi o mişcare civică iniţiată de Lăcrămioara Ocunschi, alături de Claudia Şerbănuţă, şi derulată cu suportul Oanei Mihaela Constantinescu (Mămica activă). După acest eveniment pilot, se doreşte înfiinţarea unui ONG care va face lobby pentru declararea oficială a unei zile a empatiei, cercetări legate de nivelul de empatie, care va crea programe pentru dezvoltarea empatiei și va duce poveştile empatiei mai departe.

Primul program este Conferinţa „Building Empathy in my Community”, o invitaţie de a construi şi distribui empatia în comunităţile în care trăim. Conferinţa va avea loc luni, 10 iunie 2019, ora 14:00. Intrarea este liberă, dar este necesară înscrierea pe mail. Mai multe amănunte veți afla de aici.

Sper ca luni să ne vedem acolo și să putem vorbi mai multe despre ce se poate face în acest domeniu.

#ziuaempatiei2019 #empathyday2019

Un gând despre &8222;Empatia salvează România&8221;

  1. Eu sper că, pas cu pas, lucrurile vor începe să se mişte, să se îndrepte spre bine. Cumva suntem datori să facem asta.
    Interesantă iniţiativă, mi-ar fi plăcut să pot participa la o astfel de conferinţă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s