Prima seară a Nocturnelor Baroce, 3 septembrie 2012

Au cântat la lăută – Olivia Iancu și la teorbă – Claudiu Lobonț (cei doi vineri seara vor avea un duo de chitare)

Repede, repede, ştiţi cum arată o teorbă? E un instrument muzical monstruos şi magnific. O lăută imensă. Pe măsură ce muzica occidentală veche devenea tot mai complicată în polifonia ei, lăutele, de sorginte arabă, au prins a creşte şi a-şi înmulţi corzile din ce în ce mai tare.  Teorba a fost cea mai mare dintre toate. Teorbele au cam dispărut, subminate de clavecin, care în cele din urmă este tot un soi de lăută uriaşă, dar care prezintă avantajul că poţi cânta piesele polifonice chiar dacă nu ai fost binecuvântat decât cu 10 degete. (spune aici)

TEORBA, într-adevăr, a fost un deliciu pentru urechile noastre deprinse cu altfel de sunete. De fapt acest duet, pe ansamblu, a însemnat o revenire la reverie… Și pe malul Dâmboviței! La luminile pirpirii ale unor spoturi…

Aceasta a fost prima parte a programului. În a doua, muzica barocă a coborât spre noi, din înălțimile ei sidefii, printr-un duo de chitare marca Maxim Beșciug și Tiberiu Gogoanță. (primul va fi și la concertul de astăzi, alături de Natalia Pancec)

Dacă vă decideți să ajungeți astăzi, pentru 20,30, pe esplanada noii Biblioteci Naționale a României, veniți devreme, dacă vreți locuri – cu 30 de minute înainte de începere, erau deja ocupate. Fiul meu, care s-a decis să cânte la chitară (cât îl ține? 🙂 ), în timp ce colora un pui de ghepard și asculta sunetele mărețe mi-a împărtășit o observație de-a lui… *Se pare că și tinerii sunt fascinați de acest tip de muzică, ia uită-te în spate.* Erau vreo … 30.

N-am vrut să-l dezamăgesc și să spun că în afară de aceste exemplare, în București , alte 700.000 tineri n-ar asculta în ruptul capului așa ceva… Din nefericire! Poate că el, cu muzica lui, îi va ajuta să înțeleagă frumusețea barocului…

Oricum, dacă vreți să veniți, luați un pulovăraș pe umeri: concertul se termină târziu (soliștii nu prezintă 3 piese și apoi dispar, ci rămân până pătrundem în tainele stilului cu care vor să ne familiarizăm!) și chiar e toamnă 🙂 , nu numai în calendare!

3 gânduri despre &8222;Prima seară a Nocturnelor Baroce, 3 septembrie 2012&8221;

  1. Am vrut să trec în seara asta, dar se pare că ajungeam prea târziu. Pe mine m-a atins și răceala, deci trebuie să îți urmez complet sfaturile. 😀 Sper să ajung într-o seară măcar acolo.

Lasă un comentariu