Bookfest 2011 sau cum se obtine un loc unde poti dansa linistit

Imi amintesc targul de acum 3 ani, la care am fost cu Maestrul si ne-am gasit cu greu loc prin multime. Erau cei de la Carturesti si am baut un ceai in asteptarea premiilor de la USR. Acum, poti linistit sa faci din halele dedicate expozitiei sala de bal pentru ca nu calca picior de om si nici nu prea are la ce sa vina lumea. Teatrul Masca s-a produs ieri cu spectacolele scurte pe care le-am urmarit si in statia de metrou Unirea – interesante manifestari, pe langa nimic.

Penibila mi s-a parut o lansare de carte chiar la intrarea in C2. Pe 3 fotolii stateau autorul si doua persoane care vorbeau despre carte, aveau un microfon si boxe, dar pentru cine, ma rog? Doua fete s-au oprit de mila si se uitau / poate pentru ca era autorul tinerel! 🙂 Dar ce sa mai faca un autor in varsta daca cei tineri primesc atentie doar pentru ca inca le sclipesc ochii?

Eu nu pot intelege nici editurile si nici pe autor. Editurile in mod normal ar trebui sa se gandeasca la ce fel de carte au de lansat si sa cheme public. Doar nu se bazeaza pe publicul trecator din targ… (daca da, slaba perspectiva, tanti editura!)

Iar un autor… chiar n-are niste prieteni, chiar e cucul pamantului de nu si-a luat nimeni liber de la lucru pentru 2 ore sa fie alaturi de el?

Sunt uimita ca oamenii merg asa in deriva, din inertie. Asta-mi aduce aminte o intamplare cu neplanificare – la nunta asteptam sa ne faca poze cineva, eram o sumedenie de oameni care asteptam, ca sa intelegem ca de fapt nu fusese adus un fotograf. Pai, da, cine sa se mai gandeasca si la asta. Dar daca nu te-ai gandit… asta e, ramai fara poze…

La fel si cu autorii… ramai cu gustul amar al dungilor de pe covorul pe care stateai, pentru ca le vezi atat de bine… daca nu le calca in picioare oamenii invitati de tine…

Sau poate autorii se cred atat de vedete incat isi imagineaza ca oamenii vaneaza dintotdeauna urmatorul pas al lor si ca stiu in avans ca va fi lansarea de carte. As vrea sa-i informez pe scriitori ca nu mai e cool sa stii despre cultura ci ca e o banalitate, dupa gandirea societatii noastre asa ca trebuie facuta munca de pionierat pentru a-i determinat pe oameni sa se intoarca in ringul de citit / pe care ei il vad ca pe unul periculos, ca de box si, decat s-o incaseze, prefera sa nu-l viziteze.

2 gânduri despre &8222;Bookfest 2011 sau cum se obtine un loc unde poti dansa linistit&8221;

 1. Care va să zică, suntem măcar doi care spun cam acelaşi lucru despre Bookfest.
  Şi iar îmi amintesc vorba aceea : cînd auzi că ceva este ieftin, să deviii circumspect, iar dacă auzi cuvîntul gratis, să fugi urgent. 🙂

  • 1. e bine să iei lucrurile ieftine, dacă te interesează – cele mai multe, însă, sunt nişte lucruri neinteresante, cu care doar să-ţi umpli feţele de pernă, în caz că nu mai ai fulgi pentru a face burdufuri.
   2. ar fi excelent dacă n-ar mai scoate zeci de mii de cărţi slabe şi ar promova cărţi de valoare
   3. ar fi sănătos să mai aibă şi cărţi relevante pentru viaţa de azi, nu doar din cele cu vampiri
   4. ar fi perfect dacă s-ar strădui să descopere – precum marile (vorba vine!) televiziuni! – scriitori de valoare sau poeţi – se aleargă după talente în muzică, dar nu se face nimic pentru copiii care ar trebui ajutaţi să gândească, scriind…
   da, mi-aş dori să pot vedea o editură care lansează oameni, care descoperă oameni de valoare şi-i scoate în evidenţă… ceea ce fac editurile noastre este interes oribil – tu eşti vedetă, fă-mă vedetă. cărţile pe care le iau şi le vând prima dată cu 40 lei, le lasă acum la 10 lei; nu le pot da de la început cu 15-20 lei, ca să fie siguri de clienţi mereu? şi cât va mai dura să scoată bani din clasici?
   am fost şi azi la târg şi am realizat că, în afară de cărţile pentru copii (evident, traduse, nu autohtone!) şi cele de specialitate, se mai vând doar cele care ţin de viaţa vedetelor. cam senilă populaţie suntem!
   cred că exagerez, totuşi, dar la editurile universitare studenţii nu vin, la cele pedagogice profesorii nu ajung etc…
   ce-o mai fi şi asta?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s