Atelier de shopping personalizat cu Gabi Urda

12 aprilie, ziua pentru care am primit invitația Anei, de la #ParentingPR, pentru a participa la o astfel de întâlnire. Am plecat de acasă cu 90 de minute înainte, pentru a reuși să ajung la #AuchanTitan, locul unde se desfășura interesantul eveniment. După ce am schimbat 3 mijloace de transport în comun, după care am alergat la fel ca leopardul înfometat după pradă, am străbătut întreg centrul pentru a găsi scaunele pe care să mă odihnesc în următoarele 90 de minute. Ei, se pare că știau organizatorii ce știau! Dacă m-ar fi adus la shopping personalizat așa cum a fost cazul 1 și 2, după aventura mea de luat tot orașul la stat într-un picior în troleu, autobuz și tramvai, nu-mi mai făcea față corpul. Se pare că lucrurile se cunosc (nu neapărat de către cel care le trăiește, ci de către cei din exterior 🙂 ), așa că am primit cadoul de a mă odihni, ascultând ceea ce avea să spună consultantul de imagine Gabi Urda.

Haideți să intrăm în subiect: câte haine aveți în dulap? Pe vremuri, surorile mai mari le lăsau celor mai mici (sau frații mai mari, celor mai mici), hainele care le/îi strângeau. Acum lucrurile nu mai pot sta astfel pentru că la joacă sau la aniversări, cămașa, bluza, pantalonul, una dintre piesele costumației, se strică și ceea ce oferi e o simplă piesă, care nu se asortează cu nimic din ce are ruda ta; ori asta înseamnă că o va ține de muzeu în casă sau că e obligată să cumpere ceva care să se potrivească… Ei, când eram eu și mică și adolescentă și tânără, până pe la vreo 35 de ani, nu mă întreba nimeni dacă mă asortez și nici eu nu-mi dădeam seama că lucrul acesta este necesar, ținând cont că ochii mei erau mai degrabă îndreptați spre cărți decât spre oglindă. Acum, însă, este o adevărată artă să apari în societate, la școală sau la serbări, așa că toată lumea trebuie să fie informată cu privire la ce și cum să poarte, cum și când să facă acele cumpărături necesare.

Câteva idei care mi s-au părut mie esențiale (restul le găsit pe FB la Gabi sau pe site):

  1. Stilul nu se poate crea de la o vârstă mică, atunci impune turma sau oferă magazinele din care cumpără toată lumea, pentru că-s *la modă*. Stilul este ceva care vine odată cu trecerea anilor și acumularea de experiențe care-ți spun cine ești și ce vrei să știe cei din jur despre tine.
  2. La cumpărături nu se merge însoțit de cineva, ci se merge singur – o dată pentru că cine este alături de tine poate să insiste să-ți iei un lucru care să nu ți se potrivească doar pentru că și l-ar dori și nu și-l poate permite și atunci simte că-l are măcar prin faptul că este în garderoba ta, de unde îl poate împrumuta oricând, a doua oară pentru că persoana de alături se poate grăbi, iar tu, pentru a nu o ține din treaba ei, vei lua decizii nepotrivite (de regulă, cele nepotrivite sunt când cumperi ceva de care nu ai nevoie sau nu ți-e necesar, nu simplul fapt că pui marfa la loc pe umeraș)
  3. Hainele nepurtate din garderoba noastră au proveniență interesantă: a. le-am cumpărat pentru că ne-au plăcut, dar nu le-am probat ca să vedem că nu ne stau bine (aici intervine modelul bărbătesc de a proba haine – bărbatul se așază, se întinde, face mișcări dintre cele mai naturale, pentru că e conștient că o haină trebuie să facă față oricăror situații. O femeie se uită în oglindă, se admiră și nici măcar nu ridică mâinile, ca o gâscă ce dă din aripi, pentru a descoperi dacă nu cumva o strânge obiectul pe care a pus ochii.) b. am uitat de ele (vă dați seama ce dragi ne sunt dacă am uitat de ele, când criteriul adevăratului interes pentru o haină este: aș vrea să plec îmbrăcată cu ea acum acasă sau mâine sigur o port!) c. am cumpărat prea multe deodată și pentru unele am făcut pasiune, pentru altele, nu – de unde și uitarea lor într-un colț oarecare. d. le-am primit cadou de la persoane care nu ne plac sau care nu ne cunosc.

Necesar când pleci la cumpărături, în afară de amintitul principiu (fii singură), este să:

  1. faci cumpărături cu banii jos – dacă ai card, faci cu 25% mai multe cheltuieli
  2. probează
  3. nu ai nevoie numai de prima impresie – haina de pe umeraș, ci și de cea de-a doua – când umerașul devii tu
  4. fie timpul favorabil pentru această activitate – ești odihnită, ca să nu dai înapoi de la a proba, ești pozitivă, ești atentă, ajungi la deschiderea magazinului, când e puțină lume și vânzătoarele se vor ocupa cu atenție de tine
  5. ai o listă de necesități la tine, pe care le urmărești
  6. te relaxezi, nu să fii obsedată să vânezi ceva, că nu te așteaptă nimeni acasă cu prada, ci este destul că ai observat lucruri de care nu ai nevoie sau lucruri care ți-ar fi plăcut, dar chiar nu se potriveau pentru tine
  7. știi cât de mult îți place să calci – da, da, altfel vei cumpăra lucruri dificil de călcat și îți vei blestema alegerile făcute; dar dacă e o pasiune să stai cu fierul în mână, de ce să nu iei cele mai șifonabile lucruri (acum, fără glumă, eu calc cel mai mult la unele dintre cămășile pe care scrie non iron, deci trebuie să fii circumspectă și cu etichetele care-ți promit relaxare totală!)
  8. nu te temi de oglindă și de lumina proastă care cade în cabina de probă, ceea ce înseamnă că va trebui să ieși de acolo și să te plimbi prin magazin pentru a mai găsi vreo oglindă, două
  9. te privești și din spate, pentru că puțini ne văd doar din față, unii ne mai observă și din spate – iar lucrurile pentru care optăm pentru că-s minunate pentru ochii noștri din față pot fi așa pentru că le tragem pe spate și acolo fac mii de cute. 🙂 Haide, nu mii, dar vreo câteva sute tot fac! 🙂
  10. nu cumperi toate lucrurile tale din aceleași magazine – chiar dacă ai o pasiune pentru respectivul loc, s-ar putea ca acolo să găsești lucruri asemănătoare, nu dintre cele care să se completeze și să formeze un tot.

Mulțumesc, Gabi, mulțumesc, #ParentingPR pentru invitație.

Acum să le vorbesc și eu puțin celor care sunt ca mine, adică nu și-ar cumpăra sub nicio formă culorile neutre recomandate pentru a fi purtate cu orice altceva. Suntem câteva care nu ne-am atinge de crem, bej, bleumarin, gri. Suntem câteva care optăm pentru culori puternice și nu ne pasă că nu suntem în tendințe sau că izbim privirea celor din jur. 🙂 Suntem destul de puține, aș zice eu, pentru că dintre prietenele mele doar pe mine mă știu așa, însă asta nu mă determină să renunț la stilul meu. Chiar dacă se spune că, odată cu înaintarea în vârstă există piese la care ar fi bine să renunți, nu voi asculta niciodată acest sfat și, așa cum port căciulă cu urechi de bufniță, portocaliu și violet sau muștar și verde, mă voi bucura de ceea ce pun pe mine.

Probabil că stilul clasic sau elegant este pentru anumite persoane, dar mai sunt și trăznite ca mine, care trec prin viață bucurându-se de lucrurile original-amuzante, un fel de *operă bufă* a vestimentației. Dacă, adolescentă fiind te cunoști destul de bine, dacă tânără fiind nu poți lupta cu părerea cunoștințelor, dacă spre maturitate ajungând te temi de penibil, când ești tu însuți/însăți, nu-ți mai pasă cine te privește și ce gândește. Te bucuri să fii cu tine și să duci culoarea/culorile tale peste tot, așa că nu vei da înapoi de la a te prezenta oamenilor în ținute care pun în valoare ceea ce gândești.

Dacă faceți parte dintre aceste persoane, dacă semănați măcar puțin cu mine, lăsați-mi un mesaj, să facem schimb de idei, pentru că m-aș bucura să-mi găsesc parteneri de discuție pe această temă.

Pe de altă parte, voi încheia cu un sfat oferit de Gabi Urda

Nu-ți cunoști stilul? Fă-ți cont pe Piterest și dă căutare pe fashion. Urmărește 2 săptămâni imaginile de acolo și vezi cu care te identifici mai bine, de ce și apoi încearcă să cauți prin magazine ceea ce ai descoperit că te reprezintă.

Hm, știți ce nu s-a amintit deloc? Despre hainele făcute pentru tine, la croitorie. Asta pentru că cele mai bune croitorese ale noastre au plecat în străinătate, ca să facă bani mulți stând cu bătrânii popoarelor din Vest sau pentru că  e o coaliție împotriva acestei bresle? 🙂 Era o glumă! S-a amintit un singur lucru: când cumpărați ceva, nu luați obiecte care să necesite prea multe transformări pentru că vi se face lehamite de atâtea intervenții și nu veți căuta croitoreasă, nici nu vă va mai interesa haina respectivă, ci o veți arunca într-un colț al dulapului.

Mda, sunt multe de spus despre personalizarea garderobei. Apelați la specialiști sau căutați o gașcă în care să vă manifestați așa cum sunteți, chiar dacă nu aveți nimic de-a face cu vreun stil. Evident, după ce treceți prin faza a doua, amintită anterior, înaintând în vârstă, tot la prima fază ajungeți.

Deci este nevoie de persoane ca Gabi Urda.

18 gânduri despre &8222;Atelier de shopping personalizat cu Gabi Urda&8221;

    • Ei, mai erau multe lucruri de zis, dar dacă le zic eu las femeia fără repertoriu în fața celor care vor să o mai consulte 🙂 . Nu mi se pare corect să redau tot ceea ce spune ea, ci doar să demonstrez că merită să fie urmărită pe blog sau contactată personal.
      Oricum, cel mai mult mi-a plăcut o chestie pe care am auzit-o prima dată și pe care ar trebui să o știm toate:
      cine are gleznele groase nu trebuie să poarte baretă,
      iar pantalonii deasupra gleznelor și mânecile suflecate sunt ceva șic…
      (eu nu suport pantalonii de acest fel că nu știu cu ce pantofi să-i iau,
      iar specialistele mele din jur mă omoară cu ideea că e țățism să ridici mânecile,
      că e ca la piață…)

    • eu mă simt mai bine la cumpărături singură. am o prietenă care cum pun ceva pe mine zice: ia-l, ia-l, ia-l, de parcă nu aș mai putea fără lucrul ăla. la început o luam în seamă, apoi mi-am dat seama că ea chiar crede că nu am nimic acasă și de aceea insistă…. mai spunea Gabi Urdă și despre cele care vor să-ți iei ceva pentru că ele nu-și permit și măcar să vadă lucrul respectiv la tine. așa că e bine să nu te lași influențată dacă mergi cu cineva sau să mergi singură.

  1. Mie imi place cum pui tu problema! Ai o abordare foarte interesanta si vreau sa -ti spun si eu cum fac. Eu simt ca am invatat sa ma imbrac, am inceput sa-mi cunosc stilul. De cativa ani ma atrage „domeniul” si ii acord mai multa importanta. Intr-adevar, stilul vine odata cu trecerea timpului, trebuie sa te cunosti tu, ca femeie. Exact ca vinul ala vechi :)). Apoi, mai folosesc si Pinterest, recunosc, pentru inspiratie. Nu cumpar haine care sunt „pe val” ca trec repede, ci imi cumpar piese clasice de o calitate buna. Le combin cu ceva „la moda” dar mai ieftin si putin (sa renunt usor la ele). Am invatat ca nu-mi vin bine culorile tari, ci nuantele pastelate ma avantajeaza :). Iar pe Gabi Urda o apreciez fff mult si eu! Am fost de multe ori la workshop-uri de-ale ei si chiar m-au ajutat.

  2. uite ca multe din cele spuse aici le aplic, le am invatat din experienta de fapt. si eu credeam ca e mai bn sa iei pe cineva la cumparaturi dar cu timpul am realizat ca nu e deloc asa. eu nu cumpar doar sa fie cumparat, mereu cumpar daca am nevoie de lucrul ala. in plus fac periodic inventarul si ce nu port dau sau arunc fara regrete. tocmai am facut loc in sifonier cat sa intre haine noi. nu imi place sa geama sifonierul de haine si eu sa n am cu ce ma imbraca.
    sunt multe greseli care se fac in vestimentatie si care pe mine ma șocheză. adica intelegeam cu ani in urma dar acum …
    stilul se schimba de la varsta la varsta si de la perioada la alta, de la situatie la alta. dar abia acum, dupa 40 de ani pot spune ca am inceput sa ma echilibrez si eu cromatic si vestimentar, sa renunt la unele piese si sa adaug altele mult mai feminine si delicatte.
    mi ar placea sa am o intrevedere cu un specialist vestimentar ptr cateva sfaturi personalizate.
    sa stii ca manecile ridicate la sacou chiar sunt chic. am experimentat eu. un sacou banal, bleomarin, i am ridicat manecile si l am pus peste un tricou. altceva. m am prezentat modern la intalnirea cu adolescentii viitori bloggeri . sacoul cu maneca lunga parea sobru si eu paream prea doamna serioasa, ceea ce i ar fi intimidat.
    stilul tau colorat ti se potriveste si se armonizeaza cu felul tau de a fi si nu e cazul sa schimbi cred pentru ca nu putem fi toti la fel. sa te mentii la fel si la 80 de ani :).
    tin minte o dimineata mohorata de primavara, duceam copilul la scoala, eram imbracata cu ce nimerisem dimineata somnoroasa. ne a aparut in față o doamna destul de in varsta dar…imbracata in mov. ne a inveselit instant si cand am aj acasa am simtit nevoia de culoare 🙂

    • să știi că eu nu învățam nimic despre haine, dacă nu aveam de partea mea o prietenă care m-a dus prin oraș și m-a făcut să fiu atentă la lucruri. a tras de mine cu lunile ca să pot înțelege ceva, pentru că eu eram pur și simplu analfabetă 🙂 🙂
      cine nu are talent pentru așa ceva, nu are…
      iar eu am fost tabula rasa…
      acum am mai prins din zbor, dar tot tricouri cu bufnițe cumpăr și rochii clopoțel… 🙂

  3. minunat și pentru adulți și pentru adolescente… mă rog, ele au mai multe surse și mai multă libertate… dar oricum erau foarte atente și ele…

Lasă un comentariu