Food Revolution Day, la Conac, 20 mai 2017

Când l-am cunoscut pe Mihai, cel care avea să-mi devină soț peste 6 luni, am aflat despre el mai multe amănunte care m-au făcut să mă întreb dacă ne potrivim. Când e fericit, dacă schițează un zâmbet, când se uită la o comedie la care eu râd în hohote, lui i se luminează ochii și atât, când mănâncă un biscuite, din care eu aș rupe de 3 ori, el îl bagă pe tot în gură. Oare e de bine sau de rău să vezi asta la viitorul tău partener de viață? Lucrul care nu m-a șocat însă suna așa: sunt vegetarian. 1.86 m de bărbat care a renunțat la carne din ianuarie 1995 și n-a fost tentat niciodată de nimic din ceea ce are miros insistent, chiar dacă este impregnat cu cele mai plăcute condimente arăbești (el adoră condimentele! E un foarte bun bucătar și simte din ochi dacă mâncarea merită făcută sau poate fi lăsată deoparte!).

Când ne-am căsătorit, răspunsul meu la întrebarea lui: cum ai vrea să fiu copilul nostru?, a fost – băiat, frumos ca tine și vegetarian tot ca tine. E identic. De 18 ani în curând, copilul nostru nu s-a atins de carne, nu-i știe gustul, iar mirosul ei îl face să-i fie rău.

Mihai a renunțat la carne datorită problemelor de sănătate din familia lui – bunica și tatăl decedând la 50 de ani pentru același motiv, iar el seamănă cu ei pe linie genetică. A considerat că în felul acesta își ajută organismul să lupte în cazul în care este atacat de aceeași boală.

Copilul meu este încântat că nu mănâncă ceea ce adoră: animalele. El vrea să fie etolog și, dacă asta nu se va putea, măcar medic veterinar, așa că el nu-și prăjește prietenii, ci le face poze și le păstrează pentru totdeauna în inima lui.

Pe de altă parte, mâncarea sănătoasă nu înseamnă (numai) renunțarea la carne. Mai ales în cazul copiilor. Noi cei mari ne abținem de la fast-food sau junk-food, fiecare din motivul lui (eu, recunosc, uneori, mă abțin datorită prețurilor prea mari 🙂 ), copiii n-ar prea avea logică, idei, plăcere să renunțe la ceea ce-i impresionează prin tot ceea ce voi spune mai departe.

Organizația Mondială a Sănătății face eforturi deosebite pentru a se asigura că toți copiii sunt protejați de campaniile agresive de marketing și publicitate la alimente și băuturi cu conținut ridicat de sare, zahăr și grăsimi. Copiii sunt expuși la forme ingenioase de promovare a produselor alimentare și băuturilor ‘junk’. Măsurile voluntare s-au dovedit a fi ineficiente în schimbarea mediului global de promovare pentru aceste produse. Ca atare, campaniile de educare și politicile sănătoase sunt necesare pentru a proteja copiii de aceste practici dăunătoare pentru ei.

Marketingul pentru copii include o gamă largă de tactici pe care companiile le folosesc pentru a-și promova produsele, cum ar fi: ambalaje atractive, plasarea alimentelor ‘junk’ în locații strategice din magazine și pe rafturi, cadouri gratuite și cupoane, vedete care recomandă produsul, plasarea produselor în filme, desene animate sau emisiuni TV populare destinate copiilor, sponsorizarea de tabere, echipe sportive, activități și programe pentru copii, acordarea de diplome, amplasarea de logo-uri în școli, sms-uri, promoții distractive și interactive, încorporarea produselor sau logo-urilor în jocurile online, jocurile video sau site-uri.

În cazul unei dorințe de schimbare în viața ta, trebuie să știi despre FOOD REVOLUTION, programul implementat de Jamie Oliver la nivel mondial și care are ca scop educația alimentară a copiilor ca un fundament pentru o viață sănătoasă.

FOOD REVOLUTION DAY este ziua în care în întreaga lume Ambasadorii acestui proiect sărbătoresc alimentația sănătoasă organizând evenimente publice si ateliere de gătit sănătos pentru copii și părinți.

Pe 20 mai 2017, Centrul de Recreere şi Dezvoltare Personală „Conacul Golescu Grant’, compartiment subordonat Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia  Copilului sector 6 (str. Aleea Tibleş, nr. 64), își deschide porțile pentru ceea ce organizează cei 10 ambasadori ai hranei sănătoase.  Monumentul istoric ce a purtat în trecut denumirile de “Palatul Belvedere” şi “Palatul Grant” pune la dispoziția participanților la eveniment 12 săli pentru activităţi, o sală de aşteptare pentru părinţi şi una destinată consilierii psihologice a copiilor/tinerilor. Locaţia dispune de o curte generoasă, unde este amenajată o sală de sport multifuncțională şi un loc de joacă pentru copii.

S-ar putea ca tu să nu ai copil, dar o prietenă sau un prieten ar putea avea și nu se poate învoi de la lucru în acea zi. N-ai vrea să faci un gest frumos și să însoțești copilul pentru ca să afle cum trebuie să-și îngrijească sănătatea?

(Pentru adulți, vor fi prezenți partenerii evenimentului, de la Revvolution Powered by Valentin Vasile pentru că și sportul este important în viața noastră, nu?)

Eu m-am alăturat acestei campanii pentru că am un stil de viață sănătos și ar fi culmea să vorbească despre revoluția în mâncare cei care-și bat joc de corpul lor. Cea care mi-a deschis ochii cu privire la acest proiect este Andreea, la care ar fi bine să apelați dacă ați dori să vă implicați cu ceva sau dacă doar sunteți interesați să participați. Fiind unul dintre cei 10 ambasadori ai proiectului Food Revolution by Jamie Oliver, merită să ajungeți direct la sursă.

Vă doresc nu numai un 20 mai antrenant și amuzant, educativ și informativ, ci și o viață sănătoasă apoi, prin faptul că decideți ce anume să nu mai facă parte din mâncarea voastră și ce anume să vă dea culoarea din obraji, cu vitaminele lor…

Mai vorbim despre aceasta, pentru că mai este timp.

food

5 gânduri despre &8222;Food Revolution Day, la Conac, 20 mai 2017&8221;

  1. Asa cum nu vom reusi niciodata sa convingem un cal sa manance aripioare de pui sau ceva gratar pentru a prinde puteri sau vreun tigru sa rumege doar iarba, tot asa sunt convins ca omul care este omnivor nu poate trai echilibraat si sanatos optand doar pentru una dintre variante. De trait adica se poate trai dar in nici un caz sanatos. Nu sunt specialist dar corpul uman are nevoie si de proteina animala. Sunt pentru o alimentatie sanatosa si echilibrata dar asta nu inseamna sa fii vegetarian, probabil ca in alta viata cand nu vom mai fi oameni ci poate ceva rumegatoare sa putem duce o viata doar vegetariana. Este parerea mea si nu cred ca gresesc!

  2. Mulțumesc mult pentru împărtășirea părerii.
    Eu nu sunt vegetariană, fiecare are ideea lui, corpul lui, experiența lui de viață.
    De aceea este frumoasă viața, pentru că suntem diferiți, ne uităm unul la altul ce *culori* ciudate avem și vedem că pentru unii funcționează, pentru alții, nu… 🙂
    Pe de altă parte, eu am scris despre situația noastră ca să arăt de ce m-am alăturat campaniei.
    În campanie, nu militează nimeni pentru *vegetalizare* 🙂 , ci pentru o hrănire sănătoasă.
    Garantat, le cunosc eu pe ambasadoare și știu stilul fiecăreia… 🙂
    Pentru copiii care se confruntă cu *prostioarele* interesant ambalate este nevoie de o revoluție în hrană.

  3. recunosc, nu-mi place să gătesc, dar îmi place să mă uit la preparatele lui Jamie, iar după o emisiune de-a lui mă ridic și fac mâncare… 🙂 adică dacă mai sunt ca mine, mai au o șansă să-și educe măcar copiii să realizeze lucruri bune 🙂 🙂 🙂

  4. Sunt impresionata de tot ce ai scris despre baiatul tau! Extraordinar! Este o poveste de viata minunata! Ii doresc sa ajunga ce se viseaza pentru ca merita! Inca mai fac wooow…sa stii! Abia astept sa ne vedem la food revolution, sa-mi povestesti mai multe!

Lasă un comentariu